7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Manty
przepis z restauracji Klukovka
Do notatki Andrzej Szurek dla bywajtu.
Manty (archiwum restauracji Klukovka)
Składniki:
Dla ciasta:
Mąka 500 gr
Woda – pół szklanki (250 ml)
Sół – łyżeczka
Jajko – 1 szt
Dla farszu:
Baranina – 1 kg
Cebula – 0,5 kg
Pieprz mielony
Tłuszcz barani (100g) zwiększa soczystość
Naczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka.
Sposób przygotowania:
Farsz: Mięso baraniny przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić na drobną kostkę i posolić. Do wszystkiego dodać tłuszcz, który nada soczystości mantom i wymieszać.
Ciasto: Mąkę, jajko i sól wymieszać w misce. Dodać wody i wymieszać tak, aby ciasto stało się twarde i sformować dużą kulę, a następnie zostawić je pod przykryciem serwetki na 40 minut.
Rozwałkować ciast na duże, bardzo cienkie plastry o grubości ok milimetra. Wyciąć z niego kwadraty na ok. 10 na 10 cm. Farsz doprawić pieprzem.
Na każdy kwadrat położyć łyżkę stołową farszu. Podnieść dwa równoległe brzegi kwadratu i zlepić ich po środku. Dwa pozostałe brzegi również podnieść i końcówki zlepić ich między sobą.
Brzegi i powierzchnię mantowarki i parowarki wymazać delikatnie olejem roślinnym, tak aby manty nie przykleiły się do powierzchni, ale jednocześnie nie pływały w oleju. Do parowarki wstawić wodę i przygotowywać manty od 30 do 40 minut (im większy wyjdą tym dłużej trzeba gotować).Podawać je można ze śmietaną lub z ostrymi sosami typu adżika.