Aktywne Świętokrzyskie
17 osób
Moderatorzy:
    ruda
Subskrybenci:
    IDB mzag ruda DontLookBack jasiek RYZA JoannaJulia koshmarny Maciej Gosienica Joannaa Malutka
pokaż więcej

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

14/04/14 od ruda
W temacie: Kulinarnie

Kielce - miasto majonezu

Rzeczywiście wiele osób kojarzy Kielce z majonezem, a wszystko za sprawą naszego spożywczego znaku rozpoznawczego jakim jest Majonez Kielecki. Obecnie, dostępny praktycznie w całej Polsce, a kiedyś jego zakup był możliwy jedynie w Świętokrzyskim. Gdy ktoś wyjeżdżał, np. na studia, słoiczek majonezu był jedną z pierwszych rzeczy, jaką ze sobą pakował.

Historia Majonezu Kieleckiego sięga 1958 roku, kiedy w Wytwórczej Spółdzielni Pracy Społem powstała jego receptura. Wtedy to Mieczysław Karpiniec, stworzył Wydział Doświadczalny, który to miał na celu wynalezienie receptur na nowe produkty. Osobą odpowiedzialną za wdrażanie nowych technologii był Janusz Cichocki. A gdzie w tym wszystkim majonez? Otóż w jednej z kieleckich księgarń, pan Janusz zakupił rosyjską broszurę, będącą instrukcją dla robotników zakładów majonezowych. Na jej podstawie, stworzył zalążek receptury Majonezu Kieleckiego oraz był w stanie stwierdzić, jakie maszyny są potrzebne do jego produkcji. W dalszym etapie prac, testowano różne smaki, by wybrać ten, który znany jest nam do dziś. To co wyróżnia Majonez Kielecki, to fakt jego ostrzejszej niż u innych produktów tego typu nuty. A wszystko za sprawą musztardy (również produkowanej w Kielcach), która dodatkowo nadaje majonezowi kwaskowatości.

Warto dodać, że na bazie receptury Majonezu Kieleckiego została stworzona polska Norma Majonezu. Co więcej, był pierwszym majonezem w Polsce produkowanym na skalę przemysłową. Ciekawostką jet to, że ten pochodzący z Województwa Świętokrzyskiego produkt można kupić nie tylko w naszym kraju, ale również w Anglii, Irlandii, Niemczech, Grecji, USA oraz Australii.

Obecnie Majonez Kielecki jest drugim, co do popularności majonezem wybieranym przez polskich konsumentów. Oprócz tego, w badaniu TNS OBOP był wymieniany wśród produktów tradycyjnych, polecanych i cieszących się dużym uznaniem. Fenomen tego majonezu bierze się w dużej mierze stąd, że jego skład pozbawiony jest konserwantów, sztucznych barwników i innej, nikomu niepotrzebnej chemii, a także nie zawiera glutenu. Jego charakterystyczny smak, niektórym nie przypada do gustu, o czym można się przekonać czytając różnego rodzaju fora czy strony z opiniami. Jednak, jeśli jeszcze nie próbowaliście Majonezu Kieleckiego, to zachęcam do przekonania się na własnych kubkach smakowych, czy Wam odpowiada. 

(Łukasz2, CC BY-SA 3.0, http://commons.wikimedia.or...)

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane na stronie:
04/04/2014 ruda

Łysa Góra

czyli Święty Krzyż
2 komentarze, ostatni z 11/01/2017 od pinot
07/04/2014 ruda

Migawki z Ponidzia

1 komentarz z 19/01/2016 od pictori
06/08/2014 mzag

Jedzmy owoce.

Niekoniecznie na przekór.
4 komentarze, ostatni z 11/12/2014 od pinot