Aktywne Świętokrzyskie
17 osób
Moderatorzy:
    ruda
Subskrybenci:
    IDB mzag ruda DontLookBack jasiek RYZA JoannaJulia koshmarny Maciej Gosienica Joannaa Malutka
pokaż więcej

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Sandomierskie jabłuszka

Tradycja sadów na terenie sandomierskiej ziemi sięga XII wieku, kiedy to ojcowie cystersi założyli pierwsze sady w rejonie Koprzywnicy. Początkowo jabłonki nie były zbyt urodziwe, choć obradzały sporą ilością owoców. Później, sady pojawiły się również w Sandomierzu, którymi zajmowali się ojcowie dominikanie oraz siostry klaryski w Zawichoście. Generalnie, jeśli byśmy zajrzeli do starych ksiąg, to znaleźlibyśmy informacje, że w takim XVII wieku sandomierska ziemia była zapełniona ogrodami i sadami owocowymi. Jednak prawdziwy rozkwit handlu jabłkami oraz produkowania ich na masową skalę zaczął się na początku XX wieku. Wśród odmian jabłek, jakie znajdziemy w tym regionie Województwa Świętokrzyskiego, są m.in.: papierówka, grochówka, szara reneta, jonatan i wiele innych.
 
A dlaczego właśnie na tym terenie rozwinęło się tak silnie sadownictwo? Odpowiedź jest dość prosta - wszystko dzięki bardzo żyznej glebie (less, mada doliny Wisły), bogatej w minerały i różnego rodzaju składniki organiczne. Drugim ważnym czynnikiem może być strefa klimatyczna, jaka obejmuje  sandomierskie sady, a dokładniej styk dwóch stref klimatycznych: kontynentalnej i oceanicznej. Ich wpływ może oddziaływać na smak oraz kolorystykę jabłek.
 

Jabłka sandomierskie wyróżniają się wyglądem - w większości są okrągłe i bardzo jędrne. Oczywiście w zależności od gatunku, będą posiadały odmienną kolorystykę - od intensywnej czerwieni po żółcie. W 2011 zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

(digicla, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)

Ostatnio komentowane na stronie:
04/04/2014 ruda

Łysa Góra

czyli Święty Krzyż
2 komentarze, ostatni z 11/01/2017 od pinot
07/04/2014 ruda

Migawki z Ponidzia

1 komentarz z 19/01/2016 od pictori
06/08/2014 mzag

Jedzmy owoce.

Niekoniecznie na przekór.
4 komentarze, ostatni z 11/12/2014 od pinot