W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

22/01/14 od martachowaniec
W temacie: Sezon na owoce

Jabłko

Trudno o bardziej polski owoc

Na targach świeże gatunki jabłek możemy spotkać w połowie sierpnia, choć prawdziwy sezon zaczyna się na nie końcem października, a zdrowo możemy je jeść do połowy kwietnia.

Podobno statystyczny Polak zjada rocznie ok. 13 kilogramów jabłek. Polska jest trzecim producentem jabłek w Europie.

(ollesvensson, CC BY 2.0, http://www.flickr.com/photo...)

Do wyboru do koloru


Znamy 10 tys. różnych odmian jabłek, a o każdej z nich można napisać osobną notkę. Różnią się pochodzeniem, wyglądem i smakiem.

Ligol, delikates, papierówka, reneta, antonówka, kosztela są polskimi odmianami i zachęcamy przede wszystkim do ich jedzenia, bo lokalnie znaczy najzdrowiej. Wierzymy też w patriotyzm lokalny. Dość popularna antonówka została wyhodowana w Rosji, jonatan w USA, a gala w Nowej Zelandii.

Poza tym jabłka ze względu na ich smak dzielą się na: deserowe (winne, smaczne) – np. rubin, gala, które raczej powinniśmy jeść na surowo; antonówka i reneta są kwaskowe w smaku i są świetne, by przygotowywać z nich dżemy i sosy. Natomiast słodko-kwaśny jest cortland czy idared i go można jeść zarówno na surowo jak i gotować i piec.
Sekret cukierników – najlepsze szarlotki piecze się z antonówek.


Tylko jedno jabłko


Wybór zatem mamy olbrzymi, jedzmy je, bo jak mawiają Anglicy: „An apple a day keeps the doctor away” – „Jedno jabłko dziennie trzyma od lekarza daleko”. Zielone jabłka chronią nas przed rakiem, a czerwone wpływają pozytywnie na naszą pamięć. Ogólnie wzmacniają zęby i poprawiają pracę wątroby. Wymiatają z organizmu wolne rodniki, które przyśpieszają starzenie.

Nie jest jednak tak, że będziemy super chude, jeśli będziemy jeść jabłka. Owoce te co prawda zawierają mnóstwo błonnika i pektyn, które przyspieszają przemianę materii, ale po ich zjedzeniu poczujemy sie naprawdę głodni. Z tego powodu jabłka powinne być jedzone przed posiłkami, np. przed obiadem, a nie po nim. Nie powodują też szczególnie chudnięcia, zawierają bowiem sporo cukru.


Co zrobić?


Zupę jabłkową na przykład. Przepis:
1 kg jabłek
4 łyżki mąki ziemniacznaej
6 szklanek wody
4 łyżki śmietany 18%
dowolny makaron
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą, ugotować, przetrzeć przez sito, zagotować z cukrem. Mąkę rozprowadzić w 4 łyżkach zimnej wody, wlać do zupy, zagotować.  Zupę podawać z makaronem i keksem śmietany.
Zresztą czego nie nie da z jabłka zrobić. To chyba najczęściej używany owoc w polskiej kuchni. Wymienienie wszystkich dań i słodyczy, których podstawą są jabłka, jest niemożliwe. Kolejny temat związany z jabłkami to cydr, który powoli odradza się Polsce. 


Gdzie kupić?


Gdzie kupić jabłka, to każdy wie. Wiemy też, że warto, żeby nie były spleśniałe czy nadgniłe. Zarazem rzadko kto wie, że owoce te chłoną z otoczenia metale ciężkie, jak na przykład ołów. Nie można ich zatem kupować ze straganów, które ulokowane są zaraz przy ulicy czy wręcz na chodnikach, co często w miastach się zdarza.

Przechowanie – przede wszystkim nie należy ich myć, bo woda usuwa warstwe ochronną na skórce. Nie przechowujemy ich w folii, ani w zamkniętym pojemniku. Nie należy natomiast przechowywać jabłek w lodówce. Natomiast czas przechowywania zależy od poszczególnych gatunków tych owoców. Jabłka „Szarej Renety” są dobre do jedzenia dopiero wtedy, gdy poleżą kilka tygodni.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot