subskrybuj autora
(subskrybuje: 0 osób)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

Wpisy:
Notatki 11 (+21/-0)
Komentarze 6 (+1/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

13/10/13 publiczna

Zupa Vichyssoise z DYNIĄ

Jako że zbliża się Halloween,
 
oto przedstawiam  dyniową wariację na temat mojej zupy z porów czyli Vichyssoise z DYNIĄ
 
Zupa Vichyssoise z dynią:
 
25 g masła
trochę oleju słonecznikowego
1 duży, świeży por
1 kg dynii, obranej ze skorupy, bez wnętrzności i pestek, pociętej na kawałki
1 duża biała cebula cukrowa
750 ml rosołu z kury ( z kostek)
kilka ziemniaków
pęczek zielonej natki
150 ml śmietany do zupy
lekko uprażone płatki migdałów do dekoracji
  
Rozpuść masło na dużej głębokiej patelni, dodając olej. Uduś pokrojony por i cebulę, aż lekko zbrązowieją. Ale nie przypal ! Nie myśl o ostatniej nocy, tylko skup się, bo od tego zależy, czy smak będzie boski czy przypalony ! Dodaj dynię, pokrojną natkę, rosół, szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu. Wszystko razem zagotuj. Niech się pyrka delikatnie przez ok. 30 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, ostudź po ugotowaniu i pokrój na kawałki. Dodaj do patelni i ponownie wszystko zagotuj. Następnie ponownie wszystko lekko ostudź, żeby nie było gorące. Zmiksuj całość (bez patelni)  w mikserze. Podgrzej ponownie w garnku, dodając powoli śmietany do zupy.
 
Zupa powinna mieć kolor jasnopomarańczowy z zieloną poświatą. Udekoruj prażonymi płatkami migdałów.
 
Zrobić ją łatwo, znika w parę sekund, a może otworzyć drogę do niejednego serca.
 
Przepis ten zamieszczam w odpowiedzi na powyższy wątek z dynią.  Nie zmieścił się w komentarzach. Za chwilę opublikuję go też po angielsku.
 

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane notatki autora:
13/10/2013 violet

Zupa Vichyssoise z DYNIĄ

3 komentarze, ostatni z 14/10/2013 od Agata
03/06/2011 violet

Festiwal muzyki klasycznej w Ravello

5 komentarzy, ostatni z 15/07/2011 od violet