8 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
RSS
RSS
03/08/12
od maria
Owoce Sezonowe
Lato w pełni, czyli straszne upały, popołudniowe burze, w mieście jest trochę puściej i mniej korków niż na co dzień. I jeszcze jedno… owoce
Na każdym rogu ulicy, targu, możemy w Warszawie spotkać kolorowe stoiska pełne sezonowych owoców. Moim zdaniem właśnie smak tych malin, śliwek, moreli, brzoskwiń, wiśni, jagód tworzy magię lata!
Przedstawiam kilka propozycji na cieszenie się tymi owocami:
1. Jeść świeże, tak po prostu, do jogurtu, sera, do kawy do herbaty, do wszystkiego.
2. Można robić koktajle - wystarczy z jogurtem naturalnym wrzucić owoce do blendera.
3. Mrozić! Najlepiej popakować do plastikowych torebek czy pudełek. Za parę miesięcy zimą, taka porcja wiśni czy jagód będzie złotem.
4. Bardziej wytrwali i zapaleni w bojach kuchennych, mogą pobawić się wrobienie domowych przetworów.
5. Letnie ciasta z owocami, myślę że dla większości z nas jest to smak dzieciństwa. W ostatni weekend zrobiłam (pod komendą mojej mamy :) ) nasze rodzinne letnie ciasto z owocami.
Tak ono wyszło, a niżej przedstawiam przepis, smacznego!
Najlepsze ciasto z owocami
4 całe jaja rozetrzeć z
1 szklanką cukru (niecałą)
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju roślinnego.
Wszystko wymieszać, na koniec dodać olej. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Następnie ułożyć dowolne owoce – wiśnie, śliwki. (Pamiętać o wyjęciu z nich pestek!).
Piec 40 min w ok. 180 ˚C. I gotowe!