Lokalnie i ze smakiem
8 osób
Moderatorzy:
    Agata martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

03/08/12 od maria

Owoce Sezonowe

Lato w pełni, czyli straszne upały, popołudniowe burze, w mieście jest trochę puściej i mniej korków niż na co dzień. I jeszcze jedno… owoce

Na każdym rogu ulicy, targu, możemy w Warszawie spotkać kolorowe stoiska pełne sezonowych owoców. Moim zdaniem właśnie smak tych malin, śliwek, moreli, brzoskwiń, wiśni, jagód tworzy magię lata! 

Przedstawiam kilka propozycji na cieszenie się tymi owocami:
1. Jeść świeże, tak po prostu, do jogurtu, sera, do kawy do herbaty, do wszystkiego.  

2. Można robić koktajle - wystarczy z jogurtem naturalnym wrzucić owoce do blendera. 

3. Mrozić! Najlepiej popakować do plastikowych torebek czy pudełek. Za parę miesięcy zimą, taka porcja wiśni czy jagód będzie złotem. 

4. Bardziej wytrwali i zapaleni w bojach kuchennych, mogą pobawić się wrobienie domowych przetworów.

5. Letnie ciasta z owocami, myślę że dla większości z nas jest to smak dzieciństwa. W ostatni weekend zrobiłam (pod komendą mojej mamy :) ) nasze rodzinne letnie ciasto z owocami. 
Tak ono wyszło, a niżej przedstawiam przepis, smacznego!

Najlepsze ciasto z owocami
4 całe jaja rozetrzeć z 
1 szklanką cukru (niecałą) 
1 ½ szklanki mąki 
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju roślinnego. 

Wszystko wymieszać, na koniec dodać olej. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Następnie ułożyć dowolne owoce – wiśnie, śliwki. (Pamiętać o wyjęciu z nich pestek!).
Piec 40 min w ok. 180 ˚C. I gotowe! 
Ostatnio komentowane na stronie:
15/04/2014 mzag

Zarzucka

czyli Świętokrzyskie smakuje
2 komentarze, ostatni z 15/04/2014 od Ola
14/04/2014 hannahbluee

Pyry z gzikiem

4 komentarze, ostatni z 15/04/2014 od ruda