Wpisy:
Notatki
11 (+21/-0)
Komentarze
6 (+1/-0)
RSS
RSS
13/10/13
publiczna
Zupa Vichyssoise z DYNIĄ
Jako że zbliża się Halloween,
oto przedstawiam dyniową wariację na temat mojej zupy z porów czyli Vichyssoise z DYNIĄ
Zupa Vichyssoise z dynią:
25 g masła
trochę oleju słonecznikowego
1 duży, świeży por
1 kg dynii, obranej ze skorupy, bez wnętrzności i pestek, pociętej na kawałki
1 duża biała cebula cukrowa
750 ml rosołu z kury ( z kostek)
kilka ziemniaków
pęczek zielonej natki
150 ml śmietany do zupy
lekko uprażone płatki migdałów do dekoracji
Rozpuść masło na dużej głębokiej patelni, dodając olej. Uduś pokrojony por i cebulę, aż lekko zbrązowieją. Ale nie przypal ! Nie myśl o ostatniej nocy, tylko skup się, bo od tego zależy, czy smak będzie boski czy przypalony ! Dodaj dynię, pokrojną natkę, rosół, szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu. Wszystko razem zagotuj. Niech się pyrka delikatnie przez ok. 30 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, ostudź po ugotowaniu i pokrój na kawałki. Dodaj do patelni i ponownie wszystko zagotuj. Następnie ponownie wszystko lekko ostudź, żeby nie było gorące. Zmiksuj całość (bez patelni) w mikserze. Podgrzej ponownie w garnku, dodając powoli śmietany do zupy.
Zupa powinna mieć kolor jasnopomarańczowy z zieloną poświatą. Udekoruj prażonymi płatkami migdałów.
Zrobić ją łatwo, znika w parę sekund, a może otworzyć drogę do niejednego serca.
Przepis ten zamieszczam w odpowiedzi na powyższy wątek z dynią. Nie zmieścił się w komentarzach. Za chwilę opublikuję go też po angielsku.
Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):
Ostatnio komentowane notatki autora: