Autor martachowaniec
Marta
subskrybuj autora
(subskrybuje: 1 osoba)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

Wpisy:
Notatki 68 (+35/-0)
Komentarze 23 (+3/-0)
RSS RSS
Marta
24/10/13 na publicznej stronie Najlepszy Szef Kuchni
Kucharz, restauracja&dom przyjęć Amrestis, Jastrzębie Zdrój, ul. Energetyków 14 1. Kucharz w pełni sezonu To bardzo zmęczony człowiek, któremu... czytaj dalej
21/10/13 na publicznej stronie Najlepszy Szef Kuchni
Szef kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Brant w Warszawie, ul. Równa 20, gotuje w TVP 2 w "Pytaniu na śniadanie" 1... czytaj dalej
20/10/13 na publicznej stronie Najlepszy Szef Kuchni
Szefowa Kuchni, restauracja Papaya, ul. Foksal 16, Warszawa 1. Kucharz w pełni sezonu W kuchni tajskiej sezonowość nie występuje ze... czytaj dalej
oceny 3/0, komentarze 1, ostatni od Ola:
Mało kto pewnie zauważy bardzo ciekawy rys tego wywiadu. Zwróćcie uwagę jak Pani Pawarisa w kaźdej wypowiedzi posługuje się slowem "gość" zamiast "klient". To bardzo ...
18/10/13 na publicznej stronie Najlepszy Szef Kuchni
Kucharz, współwłaścicielka restauracji, dekoratorka wnętrz restauracja 4 Pory Roku, Wrocław, ul. Jaracza 77b 1. Kucharz w pełni sezonu W pełni... czytaj dalej
oceny 2/0
11/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Brukselka

Zielono od września do grudnia
Brukselka
Jej miejsce narodzin to Belgia. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Co ciekawe w potrawach np. w zapiekankach świetnie... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
10/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Gruszka

Bor przede wszystkim
Gruszka
Kiedy intensywnie się uczysz, przygotowujesz do sesji albo wkuwasz słówka, nie jedz czekolady, jedz gruszki. Owoce te są pełne boru... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
10/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Cukinia

Pochodzi z Włoch.
Cukinia
Nazwa pochodzi z języka włoskiego "zucchina", znaczy mała dynia. Pochodzi właśnie z Włoch. Znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od Agata:
Polecam pasztet z cukinii - chociaż to duuużo roboty, bo trzeba zetrzeć i odcisnąć (to najgorsza robota) 2 kg cukinii. Ale za to smak niepowtarzalny.
10/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Seler

Uznany za eliksir młodości.
Seler
Naukowcy wyliczyli, że seler jest źródłem ponad 86 cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usprawnia pracę nerek. Reguluje przemianę... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 2, ostatni od Agata:
[nomadembyc]: Ja od korzenia wolę seler naciowy O tak, świetna sprawa, także na przegryzki na imprezy - seler naciowy, marchewka w słupki, kilka różnych sosów ...
10/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Patison

Robert Pattison? Nie! To warzywo.
Patison
Ich wygląd przypomina niezindefikowany pojazd kosmiczny. Do Europy z Ameryki Północnej przywieźli go Hiszpanie. Ma delikatny smak. Jest to warzywo... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od mrtswtk:
[martachowaniec]: Poza potasem i magnezem jest to jedno z niewielu warzyw, które zawiera wapń równowartościowy z tym w produktach mlecznych. Świetna informacja dla nietolerujących laktozy. ...
09/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Brokuły

Ulubione warzywo kulturystów
Brokuły
Osoby, które dużą ćwiczą, powinny stosować dietę bogatą w te warzywa. Brokuły wzmacniają stawy. Obniżają poziom kortyzolu. To hormon, który... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
09/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Kalarepa

W Polsce dopiero od XIX wieku.
Kalarepa
Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! - to znane przysłowie zawiera w sobie prawdziwą mądrość. Zjedzenie główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
09/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Bakłażan

Sarmaci mówią gruszka miłosna
Bakłażan
W czasie kiedy Polska sięgała do Morza Czarnego, bakłażan był w naszej kuchni niezwykle popularny. Czas do tego powrócić. Kolor... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
09/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Kalafior

Niezwykle smaczny i dietetyczny
Kalafior
Określany jest kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru. Do Polski prawdopodobnie sprowadziła go królowa Bona. Jemy go na ciepło, tymczasem... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
oceny 1/0
08/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Dynia

Szczerzy zęby, a smakuje pysznie.
Dynia
Dynia jest symbolem Halloween. Tymczasem przygotować z niej chyba można wszystko: od pikantnej zupy poprzez kluseczki do słodkich placków. Argument... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
oceny 1/0, komentarze 10, ostatni od martachowaniec:
tak, zapomniałam dopisać, że przyprawy do placków oczywiście też dodaję przyprawy, dynia jest bardzo chłonnym warzywem, można dosypać bardzo różnych przypraw, sama dodaję masalę, fajną ...
08/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Pigwa

Zwana jest polską cytryną.
Pigwa
Kiedy byłam mała i zobaczyłam pigwę w sklepie, pomyślałam: "jaka dziwna gruszka". Tymczasem pigwa nazywana jest "polską cytryną". Smak ma... czytaj dalej
W temacie: Sezon na owoce
oceny 1/0
08/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Rukola

Przekonuje oryginalnością.
Rukola
Jest taka anegdotka. Przychodzi znana aktorka Magdalena Cielecka do sklepu i prosi o rukolę. Sprzedawca odpowiada: "mamy kolę, kolę light... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
oceny 1/0
05/10/13 na publicznej stronie W kuchni z pomysłem

Racuchy ze śliwkami

słodkie sezonowe danie
Poszłam na targ, co stargan - śliwki. Przecież właśnie te owoce najczęściej jemy jesienią. Dzisiaj je drylowałam, kroiłam, oprószałam cynamonem, mieszałam... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
05/10/13
1 komentarz do notatki użytkownika Agata
Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński

Jak z kawałka mięsa zrobić symbol Wiednia
02/10/13 publiczna

U Krawca Cafe

lokalnie, ciepło i serdecznie
U Krawca Cafe
To jest miejsce bardzo przyjemne, do którego przychodzi się odpocząć. Wygląda jak kawalerka, jest wygodna kuchnia, elegancka łazienka i przytulny... czytaj dalej
30/09/13 publiczna
Najlepsza kawa? Szwajcarska Chicco d'Oro. Nic dodać nic ująć. W jakiej wersji? Latem - najchętniej latte z syropem różanym. Hitem... czytaj dalej
Ostatnio komentowane notatki autora:
22/12/2013 martachowaniec

Kapusta biała

6 komentarzy, ostatni z 24/12/2013 od SKIP
16/12/2013 martachowaniec

Marchewka

1 komentarz z 16/12/2013 od Ola
Przeglądaj: