LEGALNE PRODUKTY -legalna żywność
Petycja
Polacy zaczynają ufać rolnikom. Petycję w sprawie sprzedaży bezpośredniej serów, konfitur, chleba i wędlin wyprodukowanych w małych gospodarstwach podpisało już prawie dwa tysiące osób. Warto poprzeć tę akcję.
Sprzedaż wyrobów własnych jest zakazanaŻywność z niewielkich, rodzinnych gospodarstw, bez konserwantów i polepszaczy to szansa na zdrowy rozwój dzieci, a także zmniejszenie liczby chorób cywilizacyjnych. Problem w tym, że legalnie wolno rolnikom sprzedać tylko nieprzetworzone płody rolne.
-- Kampania Legalne Produkty to pierwsza akcja zwracająca uwagę na problem ograniczeń w sprzedaży bezpośredniej. O naprawę tej sytuacji od dwóch lat stara się Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i Małopolska Izba Rolnicza. W tym czasie ich przedstawiciele odbyli kilkadziesiąt spotkań z rolnikami, gościli w Ministerstwie Rolnictwa i na debacie u prezydenta.
-- Teoretycznie prawo umożliwia prowadzenia tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (tzw. MOL), która z założenia miała być kierowana do małych, regionalnych producentów. W praktyce jednak, warunki sanitarno-weterynaryjne, jakie należy w niej spełnić, są za bardzo wyśrubowane dla rolnika z niewielkim gospodarstwem.
Co można sprzedawać?Obecnie rolnicy mogą sprzedawać bezpośrednio tylko własne, nieprzetworzone plony (wyjątkiem jest suszenie i kiszenie). Sezonowa, niewielka produkcja serów czy konfitur zazwyczaj nie wystarczy, by zakładanie działalności gospodarczej było opłacalne, więc właścicielom małych gospodarstw trudno jest podejmować takie ryzyko.
-- Petycję oraz więcej informacji na temat kampanii Legalne Produkty Lokalne można znaleźć pod adresem: fpds.pl/pl/legalna-zywnosc-lokalna. -- fpds.pl/pl/legalna-zywnosc-lokalna
-- Autor artykułu: Natalia Adamska-Golińska
Dziennikarka z zawodu i specjalistka żywienia człowieka z wykształcenia. Mama Wojtka, dla którego zrewolucjonizowała swoją kuchnię. Fanka żywności regionalnej.

