Zielona herbata
Myśląc o tradycyjnej kuchni chińskiej czy japońskiej, nie sposób pominąć zielonej herbaty. Azjaci są jej miłośnikami, co objawia się nie tylko w niezwykłej celebracji picia herbaty, ale też dodawania jej do najróżniejszych produktów, których nigdy sama bym nie połączyła z zieloną herbatą. W Japonii, dostaniemy zieloną herbatę w każdej postaci - ciastek, lodów, sosów, lizaków, gum do żucia...
Flourless chocolate cake with green tea ice cream at West Village, NYC
(Mo Riza/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice_cream_on_a_cold_night.jpg)
Powróćmy do tradycji. Zielona herbata jest jednym z najstarszych gatunków herbaty i ma około 5000 lat. Główna legenda głosi, że jako pierwszy zaparzył ją, oczywiście przez przypadek, chiński cesarz Shen Nong (Boski Rolnik), któremu do gorącej wody, wpadło z krzewu, kilka listków herbaty. Pierwsze informacje na temat zielonej herbaty, pojawiły się już w VIII wieku p.n.e. Natomiast zielona herbata, przywędrowała do Japonii dopiero w VIII wieku. n.e. Jest ich tam teraz około 13 odmian! W Chinach istnieje ich jeszcze więcej, gdyż każda prowincja ma kilka swoich rodzajów.
Small cup of green tea
(Robert Donovan/http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%AB:Small_cup_of_green_tea.jpg)
Zielona herbata znana jest dziś na całym świecie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Ma przede wszystkim działanie odmładzające. Wpływa na wygląd skóry i oczyszcza organizm. Herbata z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, natomiast z drugiego - uspokajające. Pozwala radzić sobie z wysokim ciśnieniem. Podobno działa też dobrze na oczy, podczas ich zapalenia oraz na zęby. Natomiast podobno mitem jest, że zielona herbata wspomaga odchudzanie. Jedyne jej działanie w tym zakresie, to nieduże wspomaganie szybkości przemiany materii. Natomiast napar z herbaty spożywany w nadmiarze, może przyczynić się do wysuszenia skóry.
