KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

22/06/14 publiczna

Yvette van Boven i Oof Verschuren

duet kulinarno-fotograficzny

Na książkę kucharską Yvette van Boven wpadłam wybierając prezent dla przyjaciółki. Właściwie to nie książkę, a książki bo Boven wydała ich kilka. Potem dowiedziałam się, że te małe kulinarne dzieła sztuki ilustruje fotograficznie jej mąż - fotograf mody - Oof Verschuren. Zacznijmy od początku.

Yvette van Boven to Holenderka urodzona w Irlandii. Jest kucharką, stylistką jedzenia i autorką przepisów. Pisze do kobiecych i kulinarnych magazynów. Ma też jeszcze jedną umiejętność: wspaniale rysuje, o czym można się przekonać wchodząc na jej stronę lub przeglądając książki kucharskie jej autorstwa. Razem ze mężem - Oofem Verschurenem tworzą idealny duet kulinarno-fotograficzny. Ona tworzy smakowite przepisy, on fotografuje jej dania. Oof Verschuren jest z kolei holenderskim fotografem mody. I to nie pierwszym z brzegu. Tworzy kampanie reklamowe i sesje zdjęciowe do magazynów. Prace można obejrzeć na jego oficjalnej stronie.

Duet Boven i Verschuren to przykład na to, jak dwie podobne wrażliwości w połączeniu mogą stworzyć wyjątkową całość. Przepisy Boven są proste, nieskomplikowane. Swoje dania tworzy z sezonowych produktów, które umiejętnie ze sobą łączy. Mam wrażenie, że to dość tradycyjna kuchnia, ale w nowoczesnym wydaniu. To wszystko świetnie podkreślają zdjęcia Vershurena, który posiada oczywisty zmysł i wyczucie, jak powinna wyglądać fotografia kulinarna - swobodnie, naturalnie, z okruchami dookoła talerza i ubrudzoną łyżką. Jednocześnie widać, że wszystko jest przemyślane.

(Yvette van Boven/ http://yvettevanboven.com/r...)

(Yvette van Boven/ http://yvettevanboven.com/r...)

Yvette van Boven i Oof Verschuren wydali trzy książki. Wszystkie mniej więcej o tym samym tytule Home Made. Pierwsza to po prostu Home Made i zbiór przepisów z 2010 roku. Jest też Home Made Winter oraz Home Made Summer, którą miałam okazję przejrzeć i znaleźć wspaniały przepis na letnią sangrię czy makaroniki, śniadanie ze szparagami w roli głównej czy pyszny letni deser z rabarbarem. Część przepisów znajdziecie także na jej stronie, którą podałam wyżej. Koniecznie zwróćcie uwagę na ilustracje Boven, które są perfekcyjnym dopełnieniem przepisów.                                                                          Mam nadzieję, że zakochacie się w tym duecie tak, jak ja.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot