KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

17/07/14 publiczna

Sezon na kurki

Kurki to dla mnie smak swojskości. Tak się złożyło, że dopiero w tym sezonie zaczęłam je samodzielnie przyrządzać. I okazuje się, że z kurek można wyczarować proste dania w 15 minut, których smak jest wspaniały.

(AgnesO)

Główne składniki, które powodują, że kurki rozpływają się w ustach, to przede wszystkim masło i młoda cebulka. Wszystkie razem składniki podsmażone na patelni smakują obłędnie. A jeśli jeszcze nie próbowaliście jajecznicy z kurkami, to koniecznie musicie nadrobić zaległości. Z dodatkem szczypiorku jest idealna.

Ostatnio naszło mnie na najprostszy makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Przepis jest dziecinnie prosty. Potrzebujemy: jednej cebulki, dwie-trzy garści kurek, łyżka masła, 1/3 kubeczka śmietanki 30%, sól, pieprz i ulubiony makaron - mój ulubiony to tagiatelle. Cebulkę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. W tym czasie czyścimy kurki i te większe kroimy na mniejsze kawałki, a małe zostawiamy w całości. Te większe i tak zmniejszą się podczas smażenia. Gdy kurki staną się już ciemne i wyparuje większość wody, zdejmujemy patelnię z ognia, dolewamy śmietankę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sos śmietanowo-kurkowy dodajemy mieszamy w garnku lub na patelni razem z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Kurki idealnie łączą się z delikatnym kremowym sosem.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot