Polskie skarby
z Cedzaka
Warszawska Saska Kępa słynie z dużej ilości restauracji, kawiarni i sklepów. Są tam świetne sklepy z węgierskimi, francuskimi, włoskimi wyrobami. A z polskimi? No właśnie. Ostatnio powstał też sklep z lokalnymi polskimi produktami. I to jakimi!
Pomysł na Cedzak, bo taką nazwę nosi sklepik przy Francuskiej, wziął się z inspiracji podróżami po Polsce. Jeżdżąc po kraju, w prawie każdym zakątku natkniemy się na jakiś jedyny w swoim rodzaju, regionalny przysmak i na ludzi, którzy tworzą niepowtarzalne jedzenie. Właścicielka Cedzaka postanowiła zebrać te wszystkie produkty w jednym sklepie aby pokazać mieszkańcom, że istnieje zdrowa alternatywa dla tego, co mamy w supermarketach.
W Cedzaku...
(Agnieszka Ostrowska)
Znajdziemy tam soki, konfitury, dżemy, chleb, świeże wędliny oraz sery. Jedynym zagranicznym akcentem w Cedzaku są bezglutenowe produkty z Anglii i Niemiec - płatki, otręby, mąka. Gdy spytałam o jakiś wyjątkowy produkt, niespotykany nigdzie indziej, pani za ladą poleciła autorskie wyroby z karpia, szczególnie pulpety. Brzmi smakowicie. Sama jeszcze ich nie spróbowałam, ale to co zazwyczaj tam kupuję i mogę polecić z całego serca, to świeże drożdżowe ciasto ze śliwkami i konfitura z zielonych pomidorów.
