KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

05/06/14 publiczna

Placek po węgiersku

Czy na pewno po węgiersku? Podobno ta potrawa jest znana tylko w Polsce, a Węgrzy niczego podobnego nie jedzą. Natomiast określenie "węgierski" wzięło się od gulaszu, z którym podaje się placek.

Placek po węgiersku składa się z wyżej wymienionego mięsno-warzywnego gulaszu, którym polewa się placek ziemniaczany - mniej więcej taki, jaki wszyscy znamy. O ile gulasz jest dobrze przyrządzony, to znaczy zawiera dobrej jakości mięso, warzywa i jest odpowiednio przyprawiony, takie danie może smakować pysznie. Tak też smakuje w Bistro Budapeszt.

Jeśli miałabym wymienić swoje TOP 5 lokali gastronomicznych na Saskiej Kępie, Bistro byłoby w pierwszej trójce. Chodzę tam właściwie co weekend i zawsze mogę się spodziewać czegoś pysznego. Mimo, że kuchnia węgierska jest dość inwazyjna, zawsze znajdzie się coś lżejszego - czyli dla mnie. Są tradycyjne węgierskie pikantne gulasze, leczo, naleśniki, zupy. Wszystko tam smakuje tak jak smakować powinno, do tego ceny bardzo zachęcają. Zachęca też Pani właścicielka i jej pomocnicy, którzy za każdym razem tłumaczą, co jest czym, bo często z menu wypisanego po węgiersku, niewiele da się wywnioskować. Jedyny minus jest taki, że lokal jest bardzo mały, ale i tak podziwiam właścicieli za to, że odważyli się zrobić restauracyjkę w takim miejscu. Gdy jest ciepło, pomaga ogródek.

(AgnesO)

Przejdźmy do rzeczy. Kilka dni temu natknęłam się tam właśnie na placek po węgiersku i był to najlepszy placek, jaki jadłam. Jak pisałam wyżej, wydaje mi się, że sukces zależy od dobrego gulaszu, a ten był wyborny. Niezbyt ostry, ale bardzo wyrazisty. Nie był tez zbyt mięsny, co zdarza się często. Ten był zdecydowanie paprykowo-pomidorowy. Konretne danie, którym najadłyby się dwie osoby.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot