KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

01/02/14 publiczna

Piąty smak?

Umami

Dopiero ostatnio dowiedziałam się od przyjaciółki o istnieniu tego dziwnego wynalazku - umami lub umame, z japońskiego. Umami to piąty smak, o którym pierwsze pogłoski rozeszły się już na początku XX wieku. Jak myślicie, gdzie? W Japonii oczywiście. Około 1908 roku, odkrył go badacz Kikunae Ikeda. Jego nazwa, oznacza po prostu - pyszny. Właściwie głównym bohaterem tego zamieszania jest kwas glutaminowy. Ikeda odkrył, że jest to aminokwas, który znajduje się w bardzo dużej ilości w niektórych potrawach. Na przykład w rosole. Odkrył także, jak samemu uzyskiwać ten smak, stąd możemy dzisiaj kupić na przykład kostkę rosołową. Podobno umami najbardziej podobny jest do smaku słonego, jednak jest on uznany za odrębny.

Kikunae Ikeda Kikunae Ikeda (Dan@mac/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kikunae_Ikeda.jpg)

Jak to wygląda w praktyce? Podobno wśród smaków gorzkiego, słodkiego, kwaśnego i słonego, występujących u człowieka, znajdują się też zupełnie osobne receptory, odpowiedzialne za kwas glutaminowy, który jest źródłem właśnie smaku umami. Nie jest on ani słony, ani słodki, ani kwaśny, ani gorzki. Podobno smak umami, intensywnie wyczuwalny jest podczas jedzenia mięsa, ryb, dojrzewających serów pleśniowych, pomidorów, sosu sojowego albo podczas picia zielonej herbaty. Jak widać, umami charakterystyczny jest szczególnie dla składników typowo japońskich potraw.

Handfull of tomatoes at Ho Farms in Kahuku, HI Handfull of tomatoes at Ho Farms in Kahuku, HI (Scott Bauer, USDA Natural Resources Conservation Service/http://en.wikipedia.org/wiki/File:NRCSHI07018_-_Hawaii_%28716072%29%28NRCS_Photo_Gallery%29.jpg)

Niektóre połączenia składników, wytwarzają intensywny umami. Na przykład dodawanie przez Chińczyków pora i kapusty do zupy z kurczaka albo połączenie parmezanu, sosu pomidorowego i pieczarek.

A Wy co sądzicie o umami? Może warto zastanowić się nad piątym smakiem przy jedzeniu Parmezanu albo popijania rosołu?:)

 

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot