KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

17/12/13 publiczna

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe ma wiele zastosowań. Używa się go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jest także wartościowym składnikiem odżywczym dla organizmu. Zawiera magnez, żelazo i potas, cenne witaminy i białko. Podobno łagodzi problemy żołądkowe. Często używa się go do produkcji balsamów do ust i ciała oraz do pielęgnacji włosów. Mleko kokosowe ma działanie nawilżające. Warto je wykorzystać jako domową maseczkę na włosy, po prostu nakładając je na nie bezpośrednio. Świetnie nadaje się też do kąpieli.

(Agnieszka Ostrowska)

(Agnieszka Ostrowska)

Mleko kokosowe jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, skąd zresztą pochodzi. U nas można je kupić w puszce, w sklepach spożywczych. Warto zwracać uwagę żeby mleko, które chcemy kupić, miało jak największą ilość samego mleka kokosowego. Istnieją produkty, które zawierają 55% mleka, ale są i takie, które mają go 80%. Idealnie sprawdza się w sosach i zupach, np. zupie tajskiej albo w zupach-kremach. Jest też nieodłącznym składnikiem pysznego curry z kurczakiem. Przy przygotowywaniu potrawy, warto zamarynowanego wcześniej kurczaka, przez kilka minut pogotować w samym mleku. Kurczak stanie się delikatny i lekko słodkawy.

Mleko kokosowe można przyrządzić w domu z wiórków kokosowych, gorącej wody i blendera, dokładny przepis znajdziecie tu.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot