
7 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Zasłodzeni
Turecka baklawa
Wciąż tęsknię za Turcją. Ale nie jestem przekonana, że tęsknię też za ich słodyczami. Próbowałam wielu rodzajów i niestety, jestem banalna, w pamięci smakowej została mi tylko baklawa (bakława, baklava). A to chyba za mało żeby powiedzieć, że uwielbiam tureckie desery.
Baklawa jest rozpowszechniona na całym świecie (w różnych wersjach), szczególnie na Bliskim Wschodzie, Bałkanach i w Turcji. Klasycznie przygotowuje się ją z wielu warstw cieniutkiego ciasta (filo w Grecji, kora w Serbii, kori w Bułgarii), przełożonych zmiażdżonymi w moździerzu orzechami (ta turecka jest tradycyjnie przygotowywana z pistacjami, ale mogą być włoskie, nerkowca czy migdały) ze słodkim syropem (cukrowym, bez miodu). Piecze się ją w całości (duży prostokąt) i kroi na kawałki już później, po czym polewa syropem. Baklawę w Turcji wieńczy zazwyczaj zielony wianuszek posiekanych pistacji. Ta z pistacjowym nadzieniem jest też najlepsza (potwierdzam).
Baklawa jest rozpowszechniona na całym świecie (w różnych wersjach), szczególnie na Bliskim Wschodzie, Bałkanach i w Turcji. Klasycznie przygotowuje się ją z wielu warstw cieniutkiego ciasta (filo w Grecji, kora w Serbii, kori w Bułgarii), przełożonych zmiażdżonymi w moździerzu orzechami (ta turecka jest tradycyjnie przygotowywana z pistacjami, ale mogą być włoskie, nerkowca czy migdały) ze słodkim syropem (cukrowym, bez miodu). Piecze się ją w całości (duży prostokąt) i kroi na kawałki już później, po czym polewa syropem. Baklawę w Turcji wieńczy zazwyczaj zielony wianuszek posiekanych pistacji. Ta z pistacjowym nadzieniem jest też najlepsza (potwierdzam).
Jej historia nie jest do końca znana. Wersja podobna do dzisiejszej przyszła podobno dawno dawno temu z Damaszku do tureckiego Gaziantep (Antep), a stamtąd rozeszła się po Anatolii i całej Turcji, trafiając do sułtańskich pałaców. W pierwszej tureckiej książce kucharskiej (Melceü't-Tabbahin) jest pięć przepisów na baklawę: tradycyjną, z gęstą śmietaną, ozdobną, z melonem i ryżową. Stała się niezwykle ważna – pod koniec XVII wieku w pałacu Topkapi (w Stambule) zaczęto celebrować Baklava Alayi (paradę baklawy). Janczarzy przychodzili do pałacu piętnastego dnia Ramadanu i byli częstowani baklawą przygotowaną przez pałacowych kucharzy. I tak dzisiaj sprzedawana jest w Stambule na każdym rogu, a wszyscy twierdzą, że to ta najlepsza, z Gaziantep, które jest po dziś dzień uznawane za stolicę baklawy i pistacji. Są nawet miejsca, które specjalizują się w przygotowaniu tylko tego jednego rodzaju słodkości.
Turecka baklawa od tych w innych częściach świata różni się grubością ciasta – tutaj jest ono niewiarygodnie cienkie – oraz wspomnianym wyżej niedodawaniem miodu do nadzienia.W narodzie nieustannie trwa dyskusja, które nadzienie jest najlepsze, ścierają się wielbiciele pistacji i orzechów włoskich. W rejonie Morza Czarnego przoduje baklawa z orzechami laskowymi. Dobrze zrobiona dosłownie rozpływa się w ustach, a wcześniej słychać charakterystyczne chrupnięcie.
Jest słodka. Ale jest to bardzo dziwna słodycz, bo chce się zjeść jeszcze kawałeczek, a potem jeszcze jeden, już ostatni...Wciąż chce się więcej. Niebezpieczne. Uwodzi, szczególnie w parze z mocną turecką herbatą. Podobno nigdzie nie smakuje tak, jak w Turcji. Nie mam porównania, jadłam ją tam po raz pierwszy. Nadal jestem rozkosznie zasłodzona.
Można spróbować zrobić ją w domu (chętnie się wproszę), w przepisach zwykle są podawane składniki na sporą blachę, więc koniecznie trzeba podzielić się z rodziną i przyjaciółmi. Przepisów jest masa, podobno bardzo dobry jest ten na www.turkishcookbook.com (świetna strona z przepisami kuchni tureckiej, polecam też www.almostturkish.blogspot.com, ostatni wpis jest o moich ukochanych zielonych paprykach).
Powiększ
Ostatnio komentowane na stronie:

17/02/2014
Agata
Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego
2
komentarze,
ostatni
z 18/03/2016
od Mis_Paskownik
Notatki o podobnych miejscach: