Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Śniadanie po francusku: croque monsieur i croque madame

Chyba nie znajdzie się nic we francuskiej piekarni, czego bym nie mogła zjeść z przyjemnością. Croissanty, bagietki, quiche, makaroniki, pain aux raisins, czyli ciastka z rodzynkami... Francuskie przekąski są moimi ulubionymi. Tak samo uwielbiam francuskie śniadania.

Symbolem francuskich śniadań, są oprócz croissantów, croque monsieur i croque madame - chrupiący pan i jego siostra, chrupiąca pani. Może nie zbyt łatwo, ale można się domyślić, że chodzi o chrupiące tosty.

(J B/ https://www.flickr.com/phot...)

Croque monsieur składa się z dwóch kromek chleba, między którymi znajduje się szynka i ser. Cała kanapka jest podpieczona w piekarniku albo usmażona na patelni, a ser rozpływa się w ustach. Przed upieczeniem lub usmażeniem tosta polewa się mieszanką mleczno-jajeczną.

(adrigu/ https://www.flickr.com/phot...)

Żeńska wersja, czyli croque madame, to właściwie identyczny tost, wzbogacony o jajko sadzone na szczycie kanapki, które miało przypominać damski kapelusz. Prawdopodobnie stąd wzięła się nazwa. Jajko smażymy oddzielnie na patelni, a na koniec umieszczamy na croque monsieur, aby powstała croque madame.

Croque monsieur to przekąska, którą wymyślono w 1910 roku w jednej z paryskich kawiarni.

Bon appétit!