Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Ramen

To danie podobno podają w Japonii wszędzie i o każdej porze. Przyjaciółka, która rok temu poleciała na dwa tygodnie do Tokio, marzyła o klasycznym polskim śniadaniu, po piątej z rzędu, zupie ramen.

(Gideon/https://www.flickr.com/photos/malias/114173269/in/photolist-b6aJD-8LqZLW-9XKvaL-drkCxn-dusakh-83Yxgk-n866Zt-9g5xXj-a3Xa5o-6aFfG-6WLjDh-dY5ov3-692v3y-8LYcH9-9fhJ3Z-4ophHw-7LWLhi-4ophPb-6dWov-dXYFUn-dXYHCt-dXYGnH-dXYGK4-dXYJ3F-dXYJux-dXYJWx-8Uzeng-8USSJg-ngFtnk-gSmRJ4-8WshrU-5VE5vE-5VE5ph-5VzHs6-9UzCTY-93xcM-8ArNqo-6XWzRy-6WGj1M-miqHGH-kuYoxN-49mhC-2xQpk-2LxsrZ-dqkd4K-dqkcZD-aPUfgB-79fnP1-8y1nV7-aueCap)

Ramen jest w Japonii jednym z popularnych fastfoodów, zaraz obok sushi. Co ciekawe, potrawa wcale nie narodziła się w kraju kwitnącej wiśni, a przywędrowała do niego z Chin około XIX wieku. Ramen różni się tym od tradycyjnych japońskich zup, że jest z mięsem, choć oczywiście każda receptura może się różnić. O wiele rzadziej jednak jest rybna. Jako że głównym składnikiem zupy ramen jest makaron, nazwa pochodzi właśnie od niego. A dokładnie od chińskiego słowa lāmiàn oznaczającego makaron z mąki pszennej. Do mięsnego wywaru dodaje sie także różnego rodzaju warzywa oraz sos sojowy.

(McPig/https://www.flickr.com/photos/mcpig/368412857)

Są różne rodzaje ramen. Do najbardziej popularnych zalicza się między innymi shio-ramen, która jest najbardziej zblizona do klasycznej chińskiej zupy. Jest mięsna, ale bardzo lekka i nie tłusta, zawiera drób, ryby, kapustę pekińską, szczypiorek oraz pędy bambusa. Natomiast najbardziej japońska jest pochodząca z Hokkaido, miso-ramen. Zupa na bazie mięsa z kurczaka i ryb, ma w sobie dużo specyficznej pasty miso ze sfermentowanej soi. Zawiera też kielki, cebulę, sezam, kapustę pekińską i czosnek.

Ramen to także pierwowzór popularnych na całym świecie i tak tępionych przez dietetyków, zup błyskawicznych. Ich wynalazcą był Momofuku Andō, a zupy oficjalnie trafiły na rynek w 1958 roku. Firma Andō produkowała także pierwsze potrawy instant dla astronautów.

Smakowity przepis na ramen, znajdziecie na blogu SłodkoKwaśny.