Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

06/07/14 od AgnesO

Prosecco

W tym sezonie Prosecco zdobywa serca klientów warszawskich restauracji. Jest prawie tak popularne jak piwa w barach i często jak piwa, jest lane z kija. Na czym polega popularność Prosecco? Odpowiedź nie jest znowu taka trudna.

(http://it.wikipedia.org/wik...)

Prosecco to włoskie wino musujące. Pochodzi z północno-wschodniego włoskiego regionu Veneto, niedaleko Wenecji. Jest to wino białe. Jeśli znajdziecie różowe, to znaczy, że jest to mieszanka Prosecco i czerwonego wina Raboso. Jak wpomniałam jest to wino musujące, jednak są te bardziej musujące - spumante albo lekko musujące - frizzante. Natomiast jeśli chodzi o warianty smakowe to Prosecco dzieli się na brut, extra dry oraz dry. I tutaj możemy się trochę zgubić, ponieważ brut oznacza w praktyce najbardziej wytrawne z rodzajów Prosecco, extra dry to lekko słodkie, a dry to najsłodsza wersja bo zawiera od 17 do 32 gram cukru na litrze wina.

(James Cridland/ https://www.flickr.com/phot...)

Prosecco powstaje ze szczepu o nazwie Glera, który podobno dopiero po procesie bąbelkowania podczas fermentacji daje tak pyszny smak. Wino zachwyca orzeźwiającym i owocowym smakiem. Wyczuwalne są nuty gruszki i jabłek oraz cytrusów. Jest mało kwaskowate, bardziej słodkie.

Prosecco jest świetne na upalne dni, dlatego przyciąga wielu klientów restauracji właśnie w sezonie letnim. Smakuje bardzo dobrze ze świeżymi owocami i lodem. z połączenia Prosecco i miąższu brzoskwini powstaje znakomity włoski drink - Bellini.