Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

14/03/14 od AgnesO

Najbardziej aromatyczne jedzenie świata: kuchnia hinduska

Do napisania tej notki zainspirowali mnie moi sąsiedzi. Co to znaczy mieć sąsiadów Indusów? Otóż nic innego, jak samkowite zapachy intensywnych przypraw o północy! To nie żart. Wygląda na to, że moi wschodni sąsiedzi uwielbiają gotować o późnych godzinach. Ja mogę wtedy tylko pomarzyć o takim jedzeniu... Jest to tym bardziej trudne, że wtedy jestem co najmniej trzy godziny po kolacji.

Indyjska kuchnia należy do moich ulubionych. Co prawda nigdy nie byłam w Indiach, dlatego mogę mówić tu jedynie o jedzeniu podawanym w restauracjach, ale mam jedną ulubioną, co do której raczej nie mam wątpliwości, że są tam podawane oryginalne dania prosto z pieca tandoor. Napiszę o tym miejscu w dalszej części artykułu.

Spices in Mapusa Market, Goa, India Spices in Mapusa Market, Goa, India (judepics/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Spices_in_an_Indian_market.jpg)

Indie to miejsce mieszania się kultur. Duży wpływ na indyjską kuchnię miały wierzenia mieszkańców Indii, które także są skrajnie różne, dlatego co region - to inna kuchnia. Także najazdy plemion muzułmańskich w VIII wieku, miały bardzo duży wpływ na kuchnię tego kraju. Wprowadzono halal - specjalne zasady, także pokarmowe, według których miały być przyrządzane potrawy. Swoje trzy grosze do indyjskiego żywienia, dodali także chrześcijanie, żydzi, sikhowie. Jednak tym, co powoduje tak silne rozróżnienie indyjskich smaków od innych, są przyprawy. No właśnie, kuchnia indyjska przyciąga przede wszystkim swoim zapachem. Nie sposób się oprzeć, kiedy czujemy tyle różnych przypraw jednocześnie. Od razu oczami wyobraźni widzimy ich kolory.

Ważnym elementem do przyrządzania indyskich potraw, jest tandoor. To gliniany piec, w którym wypieka się mięso, a najczęściej charakterstyczne pieczywo naan. Wracając do mięsa - prze upieczeniem, marynuje się je w jogurcie i przyprawach. To dzięki temu (i dzięki tandoor), mięsto pozostaje miękkie i soczyste.

North Indian style vegetarian thali served in a restaurant in Tokyo, Japan North Indian style vegetarian thali served in a restaurant in Tokyo, Japan (GracinhaMarco Abundo/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vegetarian_Curry.jpeg)

Typowe indyjskie danie składa się z potrawy mięsnej lub warzywnej, raity, czyli dipu jogurtowego z przyprawami, chutney - sosu owocowo warzywny z przyprawami i ryżu. Wszystko podane w osobnych miseczkach.

Moim ulubionym napojem jest lassi. Zazwyczaj wybieram mango, jednak jest to nowszy wymysł, klasyczne lassi jest różane. Składa się przede wszystkim z mleka, jogurtu i wody różanej - pyszne! Właściwie to gęsty, gładki koktajl, idealny w ciepłe dni.

Gdy nachodzi mnie ochota na indyjską kuchnię, zawsze wybieram warszawskie Curry House. Niepozorna knajpka na Bielanach może nie wygląda zjawiskowo, ale podawane przez samych Indusów jedzenie, jest obłędne. Zazwyczaj na dwie osoby zamawiamy jedno danie mięsne lub wegetariańskie, dwa chlebki naan i jeden ryż (pyszny z szafranem). Jeśli macie wątpliwości co do dań wegetariańskich, zapewniam - są tak samo pyszne i sycące co mięsne.

Gdy sami planujemy przygotować hinduską potrawę, najważniejsze aby zaopatrzyć się w mieszkankę przypraw typu garam masala.

Chicken tikka masala, an Indian dish Chicken tikka masala, an Indian dish (Quadell/http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Chicken_Tikka_Masala.jpg)

Typowy przepis na Kurczaka tikka masala - brytyjskie danie z kuchni indyjskiej, znajdziecie na niezawodnej Kwestii Smaku.