
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Legendarne croissanty nie są z Francji?
Nie! Mało tego, jedna z legend głosi, że croissanty pobudził do życia polski dyplomata - Franciszek Kulczycki. Kiedy w 1683 roku, na wzgórzu Kahlenberg, nieopodal Wiednia, wojska austro-niemieckie pokonały tureckie, Jan Franciszek Kulczycki, który był nie tylko dyplomatą, ale też założycielem pierwszej w Wiedniu kawiarni Zur blauben Flasche, wpadł na pomysł i namówił pobliskiego piekarza do stworzenia pieczywa w kształcie półksiężyca. Wszystko po to, aby upamiętnić wygraną nad wojskami tureckimi. Podobno dopiero sto lat później, przywiozła je z Austrii do Francji, Maria Antonina, która była ich wielbicielką.
A croissant for breakfast, with newspaper
(Petr Kratochvil/http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Croissant-newspaper-and-tea.jpg)
Natomiast oficjalne informacje, mówią o Kipferlach - waniliowych ciasteczkach i poprzednikach croissantów. Były to tradycyjne austriackie ciasteczka o kształcie półksiężyca, których historia sięga XIII wieku. August Zang sprzedawał je w swojej wiedeńskiej piekarni, która znajdowała się w Paryżu przy Rue de Richelieu. Kipferle szybko stały się popularne i zaczęto tworzyć dla nich alternatywne wersje. Tak powstał pierwszy przepis na francuskie rogaliki - croissanty. Stało się to prawdopodobnie w 1839 roku. Następnie ich sława rozpowszechniła się na całą Europę.
This shows the original Boulangerie Viennoise (Viennese bakery) at 92, rue de Richelieu in Paris in or around 1909
(http://commons.wikimedia.or...)
Dzisiaj każdy choć raz w życiu miał okazję spróbować croissanta. W oryginale są to maślane rogaliki bez nadzienia. Jednak wciąż tworzone są coraz to nowe smaki croissantów. Moje ulubione oprócz klasycznych, to te z marcepanem. Świetnie smakują także na słono, z szynką i serem, lekko zapieczone. Łatwo się nabrać i kupić rogalika, który tylko przypomina croissanta. Prawdziwy, świeży croissant, musi być kruchy, ale nie suchy, miękki, ale dość puszysty - nie zbyt zbity, ma mieć widoczne warstwy i być lekko maślano-mokry. Jego smak też jest dość charakterystyczny - słony i słodki jednocześnie.
Samodzielne zrobienie francuskieo rogalika, wydaje się nie zbyt łatwe. W kwestii przepisów, prawie zawsze ufam Kwestii Smaku. Właśnie tam, znajdziecie też przepis na croissanty z dołączonym filmem, jak je zrobić.

Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego- Czar wiedeńskich jarmarków
- Francuski éclair
- Sztuczne zęby sprzed stuleci i tysiącleci
- Flammkuchen, czyli tarta flambée
- We francuskiej piekarni
- Demograficzna rywalizacja Francja-Niemcy
- 1914 r: śmiercionośna broń, kiepski transport
- Nieoczekiwany powrót prymitywnej broni Polaków
- Labirynt
- Modernizm austriackich winiarni