
7 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
KAKTUSOWE PYSZNOŚCI
Bo Meksyk to nie tylko tequila!
Agawa, powszechnie nazywana kaktusem jest cudownie wykorzystywaną rośliną, ponieważ to właśnie dzięki niej możemy rozkoszować się takimi trunkami jak tequila, mezcal, czy pulque.
‘Borracho’ czy ‘borracha’*, to przymiotniki bardzo często używane w Meksyku i wcale się nie dziwię. Gdybym mieszkała w tym kraju, to także zapewne często wychodziłyby z moich ust. Przy obecności tak pysznych alkoholi, trudno się niekiedy opanować.
Tequila i mezcal są również znane wśród Europejczyków. Jednak pulque, jako że nie zniosłoby zbyt długiego transportu, możemy się napić jedynie w Meksyku! Pulque jest gęstym, słodkim napojem wytwarzanym poprzez fermentację soku z agawy. W pulqueriach (czyli miejscach, gdzie podawany jest owy specjał) możemy zauważyć wielkie beczki lub przezroczyste plastikowe butelki wypełnione tym napojem.
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to jego kolory, zaczynając od brązowego, poprzez beżowy, zielonkawy i kończąc na wściekle różowym. Zadziwiają także smaki. Oprócz typowych aromatów takich jak kawy czy guayabe, możemy też napić się pulque, np. o smaku apio *! Jeżeli nie wiemy, który smak powinniśmy wybrać, to dobrym pomysłem jest poprosić kelnerkę o małą degustację. Wówczas przyniesie nam ona kilka małych kieliszków z różnymi smakami.
W napoju tym niesamowity jest nawet sam sposób jego podawania. Dostaje się go w metalowych kubeczkach, a niekiedy brzegi naczynia obtaczane są w pikantnej przyprawie.
Jednak bez obaw! Możecie spokojnie zakochać się w pulque, ponieważ po pierwsze jego cena nie jest zbyt wysoka (około 25 pesos za kubeczek), a po drugie słowem, które naprawdę rzadko słyszy się w krainie kaktusa, to ‘resaca’* !
*Z hiszp. ‘pijany’, ‘pijana’
*Z hiszp. ‘seler’
*Z hiszp. ‘kac’
‘Borracho’ czy ‘borracha’*, to przymiotniki bardzo często używane w Meksyku i wcale się nie dziwię. Gdybym mieszkała w tym kraju, to także zapewne często wychodziłyby z moich ust. Przy obecności tak pysznych alkoholi, trudno się niekiedy opanować.
Tequila i mezcal są również znane wśród Europejczyków. Jednak pulque, jako że nie zniosłoby zbyt długiego transportu, możemy się napić jedynie w Meksyku! Pulque jest gęstym, słodkim napojem wytwarzanym poprzez fermentację soku z agawy. W pulqueriach (czyli miejscach, gdzie podawany jest owy specjał) możemy zauważyć wielkie beczki lub przezroczyste plastikowe butelki wypełnione tym napojem.
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to jego kolory, zaczynając od brązowego, poprzez beżowy, zielonkawy i kończąc na wściekle różowym. Zadziwiają także smaki. Oprócz typowych aromatów takich jak kawy czy guayabe, możemy też napić się pulque, np. o smaku apio *! Jeżeli nie wiemy, który smak powinniśmy wybrać, to dobrym pomysłem jest poprosić kelnerkę o małą degustację. Wówczas przyniesie nam ona kilka małych kieliszków z różnymi smakami.
W napoju tym niesamowity jest nawet sam sposób jego podawania. Dostaje się go w metalowych kubeczkach, a niekiedy brzegi naczynia obtaczane są w pikantnej przyprawie.
Jednak bez obaw! Możecie spokojnie zakochać się w pulque, ponieważ po pierwsze jego cena nie jest zbyt wysoka (około 25 pesos za kubeczek), a po drugie słowem, które naprawdę rzadko słyszy się w krainie kaktusa, to ‘resaca’* !
*Z hiszp. ‘pijany’, ‘pijana’
*Z hiszp. ‘seler’
*Z hiszp. ‘kac’
Powiększ
Ostatnio komentowane na stronie:

17/02/2014
Agata
Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego
2
komentarze,
ostatni
z 18/03/2016
od Mis_Paskownik
Notatki o podobnych miejscach: