
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Francuski éclair
czyli ciastko jak błyskawica
We francuskiej cukierni, podobnie jak makaroników, nie może zabraknąć ciastek éclair. Podłużne ciasteczka kuszą zapachem i błyszczącą polewą, czasem w różnych kolorach. Skąd się wzięły? Mówi się, że ich twórcą jest niejaki Antoine Carême, który to zasłynął jako pierwszy twórca haute cuisine, o czym pisałam przy okazji tekstu na temat artystycznego cukiernictwa.
(vxla/ https://www.flickr.com/phot...)
Antoine Carême miał stworzyć pierwszy przepis na eklera w XIX wieku. Natomiast pierwszy anglojęzyczny przepis pojawił się w 1884 roku w książce kucharskiej Boston Cooking School. Éclair to po francusku błyskawica. Nazwa podobno ma odnosić się do tego, że eklerki są tak smaczne, że znikają w błyskawicznym tempie.
(John Picken Photography/ https://www.flickr.com/phot...)
Wersje eklerków są różne, jak to zresztą często bywa ze słynnymi przepisami. Generalnie ekler powstaje z parzonego ciasta. Gdy zostanie uformowane, przecina się je wzdłuż i wypełnia kremem lub bitą śmietną. Na wierzchu znowu polewa się kremem - może być to krem czekoladowy, toffi, pistacjowy, kawowy. Ostatnio w jakimś przepisie spotkałam się z eklerkami w polewie lawendowej! Myślę, że muszą smakować bajecznie.
Przepis na eklerki autorstwa Michela Roux - słynnego francuskiego kucharza, znajdziecie na blogu Zpiekarnika.

Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego- Sztuczne zęby sprzed stuleci i tysiącleci
- Flammkuchen, czyli tarta flambée
- We francuskiej piekarni
- Demograficzna rywalizacja Francja-Niemcy
- 1914 r: śmiercionośna broń, kiepski transport
- Labirynt
- Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
- Słodki crème brûlée
- Legendarne croissanty nie są z Francji?
- Słodkie makaroniki