
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Flammkuchen, czyli tarta flambée
Skoro ostatnio byliśmy przy quiche i daniach francuskich, pójdźmy dziś dalej i poznajmy typowe dla Alzacji danie - tarte flambée.
Kuchnia alzacka zawdzięcza swoją wyjątkowość niemiecko-francuskim wpływom. Dlatego dania tego regionu są połączeniem francuskiego wysublimowania i smaku oraz wielkości dań, którą pozostawili Niemcy.
(lulu cooks/https://www.flickr.com/photos/luluandphilippe/514471722)
Tarta flambée, czy po niemiecku Flammkuchen, jest prostym daniem uznawanym za typowo wiejskie. Przypomina pizzę i jest zrobiona na cieście chlebowym. Klasyczna składa się z cebuli, boczku, oraz crème fraîche (lekko skwaszonej śmietany). Jednak czasami podaje się ją z nieco innym nadzieniem, np. z serem lub pieczarkami.
Co do nazwy, jest ona bardzo konsekwentna. Flambée znaczy płonący. Chodzi tu o brzegi tarty, które zazwyczaj są lekko przypalone.
Przepis na pyszną tartę flambée znajdziecie na blogu Kuchniawzieleni.
Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):

Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego- Francuski éclair
- Sztuczne zęby sprzed stuleci i tysiącleci
- We francuskiej piekarni
- Demograficzna rywalizacja Francja-Niemcy
- 1914 r: śmiercionośna broń, kiepski transport
- Labirynt
- Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
- Słodki crème brûlée
- Legendarne croissanty nie są z Francji?
- Słodkie makaroniki