Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Flammkuchen, czyli tarta flambée

Skoro ostatnio byliśmy przy quiche i daniach francuskich, pójdźmy dziś dalej i poznajmy typowe dla Alzacji danie - tarte flambée.

Kuchnia alzacka zawdzięcza swoją wyjątkowość niemiecko-francuskim wpływom. Dlatego dania tego regionu są połączeniem francuskiego wysublimowania i smaku oraz wielkości dań, którą pozostawili Niemcy.

(lulu cooks/https://www.flickr.com/photos/luluandphilippe/514471722)

Tarta flambée, czy po niemiecku Flammkuchen, jest prostym daniem uznawanym za typowo wiejskie. Przypomina pizzę i jest zrobiona na cieście chlebowym. Klasyczna składa się z cebuli, boczku, oraz crème fraîche (lekko skwaszonej śmietany). Jednak czasami podaje się ją z nieco innym nadzieniem, np. z serem lub pieczarkami.

Co do nazwy, jest ona bardzo konsekwentna. Flambée znaczy płonący. Chodzi tu o brzegi tarty, które zazwyczaj są lekko przypalone.

Przepis na pyszną tartę flambée znajdziecie na blogu Kuchniawzieleni.

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):