Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Cioccolati Italiani

Włoska czekolada

Włochy są znane z dobrych samochodów, mody i pięknych widoków. Pierwsza rzecz jednak, która przychodzi każdej osobie na myśl, kiedy usłyszy słowo Włochy jest doskonałe jedzenie.

Włosi są bardzo dumni ze swoich przysmaków. Potrafi to dojść aż do absurdu, bo często nie potrafią nawet spróbować czegoś, co nie jest włoskie. Jeżdżą po świecie i porównują, gdzie robiona jest pizza najbardziej podobna do oryginału. Denerwuje mnie to, ponieważ uważam, że polskie jedzenie wcale nie jest gorsze. Niestety aby Włoch czegoś nowego spróbował, musi być do tego zmuszony i nie może to być nic, co mogłoby we Włoszech zostać uznane za „dziwne”.

Każdy region we Włoszech produkuje swój własny przysmak i mimo że na przykład mozzarella lub pizza są robione wszędzie, to i tak każdy Włoch twierdzi, że w regionie, z którego on pochodzi, mozzarella i pizza są najlepsze.
 

(Olek)

 
W Mediolanie jest wiele typowych potraw. Jedną z rzeczy, z których to miasto słynie, są słodycze. Każdy musi obowiązkowo spróbować lodów milanese i czekolady.

Najlepszym i najsłynniejszym miejscem, gdzie spożywana jest czekolada, jest kawiarnia Cioccolati Italiani. Mimo że jest to bardzo duże miejsce, to i tak czasem trzeba czekać nawet pół godziny, żeby dostać się do środka.

Niesamowitą zaletą tej kawiarni jest fakt, że czekolada jest tam robiona na miejscu i można obejrzeć cały proces. Kucharze w białych czapkach i fartuchach pracują za wielką szybą, tuż przed nosem zwiedzających. Każda osoba serwująca tam czekoladę lub lody jest artystą i można podziwiać ich sztukę. Klient ma wrażenie, że wszystko dzieje się tylko i wyłącznie dla niego.

Niestety, ze strachu przed kopiowaniem oryginalnych pomysłów, właściciele zabronili robić zdjęć. Udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie w środku a osoba, którą widać na nim lekko poruszoną, z wystawioną ręką do góry, właśnie na mnie krzyczy.

Ceny gorącej czekolady w różnych smakach są porównywalne do cen w pijalniach czekolady w Warszawie. Jedna filiżanka kosztuje 3-4 euro, czyli około 12-16 złotych. Ceny deserów dochodzą nawet do 15 euro za ciastko, czyli ponad 60 zł i niestety nie miałem okazji spróbować, czy są warte swojej ceny.
Można kupić tam też całą ogromną sztabkę białej lub czarnej czekolady za 30 euro (ponad 120zł) lub pięknie zapakowane małe odłamki za kilka euro.

Pierwsza kawiarnia Cioccolati Italiani znajduje się w okolicach katedry (Duomo) w samym centrum miasta. Druga została niedawno otwarta 5 minut na piechotę od stacji metra Sant'Ambrogio.

  • (Olek)