Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS

Z widelcem w podróży

Prosecco
W tym sezonie Prosecco zdobywa serca klientów warszawskich restauracji. Jest prawie tak popularne jak piwa w barach i często jak piwa, jest lane z kija. Na czym polega popularność Prosecco? Odpowiedź nie jest znowu taka trudna. Prosecco to włoskie wino musujące. Pochodzi z północno-wschodniego włoskiego regionu Veneto, niedaleko Wenecji. Jest... czytaj dalej
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
@Ola i jeszcze nalewane chochlą? Coś jak pącz, super pomysł :) ...
w Lizbonie
Gdzie można zjeść tanio i dobrze
W to miejsce zapewne nie zaprowadzi Was żaden przypadkowy turysta. Ja o tej restauracji dowiedziałam się od znajomego z Lizbony, któremu znowu polecił to inny mieszkaniec tego miasta. I nie dziwne, że miejsce nie jest po popularne, bo wejście do niego zupełnie nie wskazuje, że jest tam restauracja... I dla... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 3, ostatni od bt:
A jak właściwie nazywa się ta restauracja? Czy przypadkiem nie Cantina Das Freiras przy Travessa do Ferragial 1? ...
Agata 03/07/2014
Od płaskich kamieni do teflonowych patelenek
Raclette
Racler to po francusku skrobać. Co to ma wspólnego ze szwajcarskim serem? Bardzo wiele, bo – upraszczając – zeskrobany ser to jedno z narodowych dań Helwetów, o ponad 400-letniej tradycji. To kolejna po fondue niezwykle towarzyska potrawa z alpejskiego kraju. Wzmianki o raclette pochodzą już z XIII wieku. Górale nie mają łatwego... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Mateusz:
Patelenki, jak nazywano w moim regionie ten wynalazek, to super sprawa żeby posiedzieć ze znajomymi, pogadać i zjeść coś dobrego. O samym pochodzeniu nazwy od ... ...
Agata 03/07/2014
Ser w stanie płynnym
Fondue
Dwie najbardziej znane tradycyjne szwajcarskie potrawy mają ser w roli głównej. Zarówno raclette, jak i fondue polegają na rozpuszczeniu tego cudu, ale w zupełnie inny sposób. Fondue to sztandarowe danie Szwajcarów, znane na całym świecie. I to nie tylko serowe, bo i mięsne, i czekoladowe – i takie, jak dusza zapragnie... czytaj dalej
Oceny +1/-0
w Lizbonie
Najlepsza pizza
Jeśli jesteście miłośnikami pizzy i będziecie w Lizbonie, to musicie koniecznie zjeść w pizza a pezii! Naprawdę.... zdecydowanie najlepsza pizza jaką w życiu jadłam. Adres to Rua D. Pedro V, 84. Pizze i ogólnie sposób ich podawania trochę różni się od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.  Proponuję nie jeść na... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Dlaczego jest lepszy niż francuski
Szwajcarski ser
Kocham sery i nie jestem jedyna. Znajoma z wolontariatów może się żywić tylko nimi i umie to zakomunikować w całej masie języków. A jak ser, to koniecznie Szwajcaria. Owszem, Francuzi mają genialne sery, to samo Włosi. Któż nie zjada się camembertem albo gorgonzolą? Ale to szwajcarskie smakołyki urzekają: smakiem i... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od ruda:
Ja też jestem wielką fanką serów, ale niestety tylko raz miałam okazję skosztować kilku serów pochodzących ze Szwajcarii. Rzeczywiście były bardzo smaczne, ale nie zrobiły ... ...
Pantzaria de Manouri
Nigdy nie byłam w Grecji. Co się z tym wiąże - nie miałam okazji spróbować prawdziwych greckich potraw, nad czym ubolewam i mimo, że wciąż planuje wyjazdy w inne zakątki, to mam nadzieję, że w końcu przyjdzie czas na Grecję. Ostatnio na Saskiej otworzyła się nowa knajpka, która w ubiegły weekend... czytaj dalej
Śmietanie wstęp wzbroniony
Spaghetti carbonara
Carbonara to danie znane i lubiane na całym świecie. W swojej ojczyźnie to takie typowe „coś na ząb”. Głodny Polak zrobi sobie szybką jajecznicę, a Włoch szybką carbonarę. Skąd się wzięła i dlaczego Włosi przeklinają, gdy zobaczą śmietanę, tak powszechną w polskich wersjach tego makaronowego dania? Hipotez na temat powstania... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 2, ostatni od Mateusz:
Ja akurat na śmietanę w carbonarze nie narzekam. Nie jadłem nigdy oryginału we Włoszech, ale nasza wersja jak najbardziej mi odpowiada. Lubię wszelkiego rodzaju sosy ... ...
W węgierskim kociołku: Langosz
Dziś znowu powracamy do węgierskiego kociołka. Ostatnio było o mniej więgierskim, a bardziej polskim - placku po węgrersku. Dziś o langoszu - klasycznym placku węgierskim. Langosz jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań węgierskich i dość różni się od placka po węgiersku, jakiego znamy. Jest to potrawa znana także na Słowacji. Na Węgrzech... czytaj dalej
Mango lassi
Kiedy dopiero zaczynałam swoją "przygodę" z kuchnią indyjską, kojarzyłam ją jedynie z aromatycznymi sosami i przyprawami. Nie miałam pojęcia, że kryje ona w sobie cudowny napój zwany mango lassi. Jest to najlepszy koktajl, jaki piłam. Uwielbiam do niego wracać bo świetnie zastępuje słodycze. Tak naprawdę mango lassi, to tylko wariacja... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 4, ostatni od Agata:
Ja jednak nadal pozostaję fanką klasycznego lassi, bo genialnie pasuje do hinduskiej kuchni. W Kalkucie w ogóle nie widziałam tych owocowych, piją same słone (; ...
meksykański afrodyzjak
Guacamole
Mamy czas pikników. Jako że razem ze znajomymi zdarza nam się często piknikować kiedy tylko robi się ciepło, mam wtedy okazję przygotowywać moje ulubione przekąski. Na piknikach najlepiej sprawdzają się oczywiście sałatki i pasty. Ostatnio naszło mnie na delikatne guacamole. Guacamole znane było już Aztekom. Podobno wierzyli oni, że jest... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 7, ostatni od ruda:
Dlatego właśnie napisałam małe sprostowanie, że nie traktuję pasty z avocado jako podstawy żywienia, bo jednak piramida zdrowego odżywiania tudzież talerz odżywiania jest mi dość ... ...
Legenda o sprytnym mnichu
Zupa z kamienia
Portugalczycy kochają zupy i umieją je robić. Lekkie albo sycące, na lato lub na zimę, ciężkie od mięsa albo pełne warzyw. Najsłynniejsza jest oczywiście kapuściana caldo verde i genialna zupa rybna, ale dla mnie zawsze ciekawsza była sopa da pedra. Niekoniecznie ze względu na smak, a dzięki związanej z nią... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Agata 30/05/2014
Królowe portugalskiej kuchni.
Sardynki
Jeżeli sardynki kojarzą Wam się tylko z nudną rybą z puszki, wybierzcie się latem do Portugalii. Tutaj to nie są chudziutkie, małe rybki, a wręcz przeciwnie. Owszem, dorsz jest niekwestionowanym królem na portugalskich stołach, ale królową jest bez wątpienia sardynka. Turyści nawet nie wiedzą, że zapach, który ich tak zastanawia... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od pioter:
[Agata]: Portugalczycy uważają, że ich sardynki są najsmaczniejsze i najtłustsze na świecie - trudno się z tym nie zgodzić, spędzając lato nad Atlantykiem. Sezon trwa ... ...
Czeska miłość do prostego jedzenia
Párek v rohlíku
Uliczne przekąski w Polsce są zamerykanizowane – sieciowe fast foody, budki z hamburgerami i zapiekankami.  Gdzieś tam jeszcze bronią się lokalne specjalności. Ogólnopolski fast food nie istnieje, nikt nie próbuje sprzedawać szybkich pierogów. U Czechów wręcz przeciwnie – czeskie specjalności wypierają bądź zmieniają zachodnie pomysły. Siła lokalnych przyzwyczajeń wygrywa. Czeskie umiłowanie do... czytaj dalej
komentarze 2, ostatni od Agata:
Po ostatnim pobycie w Pradze wiem, gdzie jest najlepszy parek - chociaż sama nie sprawdziłam. Otóż każdy napotkany prażanin bez zająknięcia odpowiadał "Namesti Miru", czyli ... ...
Agata 28/05/2014
Portugalski fast food
Bifana
Uliczne jedzenie to kwintesencja podróżowania z widelcem. Nie wytrąca z rytmu, jest szybko, lokalnie, pysznie. Istambuł, królestwo takiego jedzenia, ma rybne kanapki i całą masę innych pyszności do chwycenia w biegu, Wiedeń szczyci się wurstem, Kraków kiełbaskami, Czesi mają párek v rohlíku… a Portugalczycy mają bifanę. Jest tak popularna, że... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
komentarze 14, ostatni od ruda:
[Joanna]: skoro zamiast surówki w zestawie podają ryż+frytki+mięso, a gdy chce się zamienić na surówkę to trzeba dopłacać Rodzice, gdy byli na wycieczce objazdowej po ... ...
Agata 27/05/2014
Szampan po hiszpańsku
Cava
Katalończycy wino produkują od wieków. Według badaczy, winorośl przywieźli tu Fenicjanie, na długo przed Rzymianami. Jednak podobnie jak Portugalia, słynąca z przepysznie karminowego porto, tak samo Hiszpania jest znana raczej z win czerwonych. Ale tak jak Portugalczycy mają delikatnie łaskoczące bąbelkami vinho verde, tak Hiszpanie mogą pochwalić się cavą. Cava... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
fajnie smakuje podana schłozona, w dużej wazie, z mrożonymi owocami (najlepsze do tego maliny. I wyglada, i smakuje ...
Agata 27/05/2014
Uzdatnianie wody winem
Sangría
Sangría może kojarzyć się niezbyt dobrze. Z dość tanim, słodkim, niezbyt wysokich lotów winem z polskich sklepów albo rozcieńczonym do granic możliwości winopodobnym napojem z południa Europy. A tymczasem to świetna, orzeźwiająca letnia propozycja na bazie porządnego, czerwonego wina, z dodatkiem sezonowych owoców. Jej przyrządzenie w domu jest i łatwe... czytaj dalej
Oceny +4/-0,
komentarze 3, ostatni od pinot:
[Agata]: Woda na terenach Półwyspu Iberyjskiego za czasów Cesarstwa Rzymskiego nie należała do najlepszych. Poddani cesarza chorowali i umierali jak muchy. Zaczęto więc dodawać do ... ...
Zamieszanie wokół sałatki greckiej
Kuchnia grecka nie jest u nas wybitnie popularna (a szkoda), ale każdy zna sałatkę grecką. Najczęściej w wersji niekoniecznie uwielbianej przez Greków – wystarczy, że gdzieś pojawią się oliwki, feta i pomidor, już mamy sałatkę grecką. Wywołuje to głosy oburzenia wśród jedzeniowych purystów. Problem polega jednak na tym, że nawet w... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
podobną sałatkę, tyle że bez chleba serwuje się w Macedonii - czesto nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako "zakąskę" pod rakiję. Ponoć ... ...
Tortilla meksykańska i tortilla española
Większości z nas, na hasło tortilla, przychodzi na myśl cienki pszenny placek i zawinięte w niego warzywa i kurczak. Ta najpopularniejsza chyba w Polsce wersja tortilli pochodzi z Meksyku. Jednak istnieje jeszcze inna wersja. To tortilla española - tortilla hiszpańska. Różnią się od siebie znacznie i zdecydowanie ta druga jest dużo... czytaj dalej
komentarze 1, ostatni od Agata:
Ja zawsze wolałam tę hiszpańską, ją pierwszą poznałam od znajomych Hiszpanów - i taka ichnia jest genialna. Raczej dostaje się jej mały kawałek, stąd przystawka. ... ...
Włoska focaccia
Dziś o włoskiej focacci. Nie można tej przekąski pominąć gdy ostatnio była mowa o tarcie flambée czy quiche. Focaccia to coś bardzo podobnego właśnie do alzackiej tarty flambée, różni się właściwie tylko tym, że ma typowo włoskie nadzienie, co jest zresztą oczywiste;)  Pod moją notatką o tarcie z Alzacji, ktoś... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 2, ostatni od Ola:
Jeśli chcemy zeby byla bardziej pulchna a nie cienka jak ciasto do pizzy, to warto wrzucac ciasto do piekarnika juz po pierwszym lezakowaniu - to ... ...

"Z widelcem w podróży"
Podróże to nie tylko zabytki - to także nowe smaki i zapachy. Świat można poznawać nie tylko z przewodnikiem, ale też z nożem i widelcem. Wyruszcie z nami w kulinarną odyseję - a kto wie - może zainspiruje to Was do nowych podróży - nie tylko po świecie, ale i we własnej kuchni.