
7 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Z widelcem w podróży

Nie ma nic lepszego w upalne dni, niż zimny, chłodzący posiłek. Jestem fanką chłodnika, szczególnie różowego, dlatego tak samo uwielbiam hiszpańską wersję zimnej zupy - gazpacho.
Gazpacho to tradycyjne danie południowego regionu Hiszpanii - Andaluzji. Jest to potrawa znana już w starożytności, jednak nie jest ona rdzennie hiszpańska. Mówi się, że gazpacho... czytaj dalej

Tyle się o tym mówi przed wyjazdem do Indii. Nie jedź na ulicy, pij tylko wodę butelkowaną (a najlepiej myj nią też zęby), nigdy nie proś o ostre, nie jedz owoców (chyba że są obrane), nie jedz mięsa (które i tak praktycznie ogranicza się do drobiu…), a najlepiej to jedz... czytaj dalej

Skoro ostatnio byliśmy przy quiche i daniach francuskich, pójdźmy dziś dalej i poznajmy typowe dla Alzacji danie - tarte flambée.
Kuchnia alzacka zawdzięcza swoją wyjątkowość niemiecko-francuskim wpływom. Dlatego dania tego regionu są połączeniem francuskiego wysublimowania i smaku oraz wielkości dań, którą pozostawili Niemcy.
Tarta flambée, czy po niemiecku Flammkuchen, jest prostym... czytaj dalej

Podobno przyrządzanie tempury jest w Japonii równie cenne, co przyrządzanie sushi. Wydawać by się mogło, że nie jest to zbyt wymagająca umiejętność, jednak przygotowanie idealnej tempury - lekkiej, z dobrego ciasta, które delikatnie otuli główny składnik, to już coś więcej.
Ciekawym jest, że tempura wcale nie pochodzi z Kraju Kwitnacej Wiśni... czytaj dalej

Przenieśmy się tym razem do włoskiej kuchni i poznajmy pyszną frittatę. Jest to danie podobne do quiche, o którym pisałam ostatnio. Jednak frittata jest o wiele lżejsza i moim zdaniem typowo śniadaniowa choć niektórzy potrafią jeść ją o każdej porze dnia.
Frittata jest włoskim daniem, w którym głównym składnikiem są... czytaj dalej
Indyjski sposób na herbatę

Z Indii, prócz oczywistego wora przypraw, przywiozłam herbatę. I oczywiście specjalne przyprawy do niej, bo jedyny słuszny napój na rozpalonych ulicach Kalkuty, to masala chaj, z mlekiem, pachnąca kardamonem, z pływającą anyżową gwiazdką. Podobną piłam o dziwo w Szwajcarii.
Indie słyną z herbaty. Każdy jej wielbiciel kojarzy nazwy assam i... czytaj dalej
Oceny +4/-0

Kuchnia francuska jest dość zróżnicowana i jak każda, ma w sobie kilka wizytówkowych dań. Jednym z nich jest quiche lorraine. Nie sposób go nie zauważyć, gdyż we Francji znajdziemy quiche na każdm kroku - w sklepie spożywczym czy w piekarni. Po długich włóczęgach w Paryżu, zawsze uwielbiam przystanki w spotkanej akurat... czytaj dalej

To danie podobno podają w Japonii wszędzie i o każdej porze. Przyjaciółka, która rok temu poleciała na dwa tygodnie do Tokio, marzyła o klasycznym polskim śniadaniu, po piątej z rzędu, zupie ramen.
Ramen jest w Japonii jednym z popularnych fastfoodów, zaraz obok sushi. Co ciekawe, potrawa wcale nie narodziła się... czytaj dalej
Pszenne placki pita to typowy wyrób dla krajów Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Podczas wypieku pęcznieją garącym powietrzem od środka, co w efekcie po ostygnięciu tworzy pustą przestrzeń/kieszonkę - idealną do tego, żeby wypełnić ją jakimś farszem. Ostatnio miałam okazję przyglądać się "przemysłowemu" procesowi produkcji placków pita. wydało mi się to... czytaj dalej

Ten gęsty, złocisto-rudy sos, zawsze kojarzył mi się ze słodkimi pancake'ami, które się nim polewa. Jednak podobno syrop klonowy ma znaczenie szersze zastosowanie. A jak w ogóle powstaje?
Podobno najlepsze do produkcji syropu, drzewa, rosną w północno-wschodniej części Ameryki Północnej. Są to klon cukrowy i czerwony. Pobieranie z nich... czytaj dalej
śledź po szwedzku

Jedną z ostatnich notatek poświęciłam oryginalnemu daniu, jakie zajadają w Japonii najwięksi koneserzy kulinarni - rybie fugu. Tym razem pokusiłam się o kolejny smakołyk, raczej nie tak niebezpieczny (choć może dla niektórych tak;), za to baaardzo inwazyjny. Główną gwiazdą znów ryba i to dobrze nam znana bo ukochany śledź.
Śledź kiszony... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1,
ostatni
od jacek.bralski:
Och, mocny trunek byłby po takim daniu nieodzowny! A czy i tak nie byłoby ono szkodliwe dla zdrowia, trujące? Czy może Szwedzi znoszą je lepiej ...
...
niebezpieczny rarytas

Jak daleko jesteście w stanie się posunąć w próbowaniu nowych smaków? Stajecie twardo przy swoim i trzymacie się przekonań, czy mimo wątpliwości, raczej dajecie się namówić na zjedzenie najbardziej oryginalnego dania, które każdy zachwala? Dla mnie na przykład wielkim wyzwaniem było zjedzenie ślimaka. Miałam wątpliwości szczególnie jeśli chodzi o konsystencję... czytaj dalej

Chyba nie ma bardziej charakterystyczngo dania niż sushi. Gdy słyszymy Japonia, większość z nas zapewne ma w głowie małe kolorowe maki.
Wydawać by się mogło, że skoro sushi jest daniem tak mocno utożsamianym z Japonią, to tam właśnie się narodziło. A jednak sushi po raz pierwszy zrobiono gdzieś na południu... czytaj dalej
To nie to, co myślisz

Za kebabem w stylu polskim przepadam niekoniecznie – chyba że trafię na dobre miejsce, fajne, świeże warzywa (bez kilogramów kapusty), umiarkowaną ilość sosu i niezapychającą bułę. Dlatego jadąc do Turcji, niekoniecznie nastawiałam się właśnie na takie jedzenie. A skończyło się na tym, że zakochałam się w kilku tureckich wersjach tego dania... czytaj dalej

W największych polskich miastach, a już chyba najbardziej w Warszawie, rozprzestrzeniła się istna moda na hamburgery. Trwa ona od kilku lat i ilekroć przechodzę obok jednego z lokali sieciówki Bobby Burger, w środku zawsze stoją ludzie. Nie ma co się dziwić, obiad zrobiony z mięsa umieszczonego w dwóch połówkach buły... czytaj dalej

Zbliża się Wielkanoc, dlatego pewnie niektórzy z Was już rozmyślają nad dobrymi rzeczami, jakie zjedzą w te święta. Może w tym roku warto wybrać smakołyk ze szwedzkiej kuchni?
Proponuję kanelbullar, pyszne cynamonowe bułeczki - ślimaki. Są popularne w krajach północnej Europy, przede wszystkim w Szwecji, ale też w Ameryce Północnej. Kanelbulle... czytaj dalej

Opanowały Warszawę jakieś dwa lata temu. Chyba najbardziej znany bar z belgijskimi frytkami to Okienko na Polnej. Mała porcja 5zł, duża 8. Sosy po złotówce, a jest ich bardzo duży wybór. W lecie przy okienku stoją albo siedzą na skrzynkach tłumy ludzi. Frytki w Okienku są przywożone z Belgii i... czytaj dalej

Uwielbiam mozzarellę. Czy jest to świeży, wyjęty prosto z zalewy ser, czy zapieczone, ciągnące się cudo. Wyjątkowa konsystencja i smak sprawiają, że obok klasycznego Camemberta jest to mój ulubiony ser.
Mozzarellę dostaniemy dziś właściwie w każdym sklepie. Nie zawsze mam czas żeby jeździć po mieście, więc kupuję polską wersję i... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1,
ostatni
od Mis_Paskownik:
Zgadzam siem plosem Panji najlepse w Lidlu som tygodnie włoskie i greckie . Italiamo gurom :*
...

Do napisania tej notki zainspirowali mnie moi sąsiedzi. Co to znaczy mieć sąsiadów Indusów? Otóż nic innego, jak samkowite zapachy intensywnych przypraw o północy! To nie żart. Wygląda na to, że moi wschodni sąsiedzi uwielbiają gotować o późnych godzinach. Ja mogę wtedy tylko pomarzyć o takim jedzeniu... Jest to tym... czytaj dalej

Wszechobecne chińskie restauracje, bary i budki, krzyczą w stolicy z każdej strony, razem z budkami z kebabem. Jeszcze ze dwa lata temu miałam częstszy zwyczaj jadania w takich miejscach, natomiast dziś raczej nie należą do moich ulubionych. Oczywiście, można znaleźć w Warszawie sprawdzone bary z dobrym chińskim jedzeniem, ale jakoś... czytaj dalej
Ostatnio komentowane na stronie:

17/02/2014
Agata
Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego
2
komentarze,
ostatni
z 18/03/2016
od Mis_Paskownik