Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS

Z widelcem w podróży

Letnie orzeźwienie: gazpacho
Nie ma nic lepszego w upalne dni, niż zimny, chłodzący posiłek. Jestem fanką chłodnika, szczególnie różowego, dlatego tak samo uwielbiam hiszpańską wersję zimnej zupy - gazpacho. Gazpacho to tradycyjne danie południowego regionu Hiszpanii - Andaluzji. Jest to potrawa znana już w starożytności, jednak nie jest ona rdzennie hiszpańska. Mówi się, że gazpacho... czytaj dalej
komentarze 3, ostatni od ruda:
Jeśli chodzi o pomidory, to już parę razy jadłam takie naprawdę smakujące słońcem i latem. Ostatnio zakupiłam pomidory malinowe, które wprost rozpływały się w ustach ... ...
Indyjskie must eat – subiektywnie
Tyle się o tym mówi przed wyjazdem do Indii. Nie jedź na ulicy, pij tylko wodę butelkowaną (a najlepiej myj nią też zęby), nigdy nie proś o ostre, nie jedz owoców (chyba że są obrane), nie jedz mięsa (które i tak praktycznie ogranicza się do drobiu…), a najlepiej to jedz... czytaj dalej
Oceny +4/-0,
komentarze 3, ostatni od Agata:
[Ola]: czy przy placeniu rachunku dostawaliscie takie anyzkowe cukiereczki? Cukiereczki nie, ale w większości knajp (oczywiście nie tych ulicznych) pojawiały się miseczki z odświeżaczem do ... ...
Flammkuchen, czyli tarta flambée
Skoro ostatnio byliśmy przy quiche i daniach francuskich, pójdźmy dziś dalej i poznajmy typowe dla Alzacji danie - tarte flambée. Kuchnia alzacka zawdzięcza swoją wyjątkowość niemiecko-francuskim wpływom. Dlatego dania tego regionu są połączeniem francuskiego wysublimowania i smaku oraz wielkości dań, którą pozostawili Niemcy. Tarta flambée, czy po niemiecku Flammkuchen, jest prostym... czytaj dalej
komentarze 12, ostatni od pinot:
Co za radość! W Warszawie od niedawna działa Flambeeria (Hoża 61), gdzie można zjeść tarte flambée w różnych konfiguracjach, nawet nie takich zupełnie alzackich. Ja ... ...
AgnesO 20/05/2014
Tempura
Podobno przyrządzanie tempury jest w Japonii równie cenne, co przyrządzanie sushi. Wydawać by się mogło, że nie jest to zbyt wymagająca umiejętność, jednak przygotowanie idealnej tempury - lekkiej, z dobrego ciasta, które delikatnie otuli główny składnik, to już coś więcej. Ciekawym jest, że tempura wcale nie pochodzi z Kraju Kwitnacej Wiśni... czytaj dalej
Frittata
Przenieśmy się tym razem do włoskiej kuchni i poznajmy pyszną frittatę. Jest to danie podobne do quiche, o którym pisałam ostatnio. Jednak frittata jest o wiele lżejsza i moim zdaniem typowo śniadaniowa choć niektórzy potrafią jeść ją o każdej porze dnia. Frittata jest włoskim daniem, w którym głównym składnikiem są... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Mateusz:
Frittata jest super. W mojej diecie pojawia się co jakiś czas. Lekka, zdrowa i smaczna. Polecam. ...
Indyjski sposób na herbatę
Masala chai
Z Indii, prócz oczywistego wora przypraw, przywiozłam herbatę. I oczywiście specjalne przyprawy do niej, bo jedyny słuszny napój na rozpalonych ulicach Kalkuty, to masala chaj, z mlekiem, pachnąca kardamonem, z pływającą anyżową gwiazdką. Podobną piłam o dziwo w Szwajcarii. Indie słyną z herbaty. Każdy jej wielbiciel kojarzy nazwy assam i... czytaj dalej
Oceny +4/-0
We francuskiej piekarni
Kuchnia francuska jest dość zróżnicowana i jak każda, ma w sobie kilka wizytówkowych dań. Jednym z nich jest quiche lorraine. Nie sposób go nie zauważyć, gdyż we Francji znajdziemy quiche na każdm kroku - w sklepie spożywczym czy w piekarni. Po długich włóczęgach w Paryżu, zawsze uwielbiam przystanki w spotkanej akurat... czytaj dalej
komentarze 4, ostatni od AgnesO:
Taaak, pamiętam ile jadła na śniadanie kiedyś nasza francuska couchsufringowa hostka ;) Byłam w szoku i tylko po wyjściu z mieszkania biegłyśmy z przyjaciółką po ... ...
AgnesO 15/05/2014
Ramen
To danie podobno podają w Japonii wszędzie i o każdej porze. Przyjaciółka, która rok temu poleciała na dwa tygodnie do Tokio, marzyła o klasycznym polskim śniadaniu, po piątej z rzędu, zupie ramen. Ramen jest w Japonii jednym z popularnych fastfoodów, zaraz obok sushi. Co ciekawe, potrawa wcale nie narodziła się... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 2, ostatni od Ola:
no i zainspirowala mnie w końcu ta notatka do zrobienia udawanego ramen - na bulionie warzywnym, z porem i makaronem spagetti zamiast makaronu mie (ten ... ...
Produkcja placków pita
Pszenne placki pita to typowy wyrób dla krajów Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Podczas wypieku pęcznieją garącym powietrzem od środka, co w efekcie po ostygnięciu tworzy pustą przestrzeń/kieszonkę - idealną do tego, żeby wypełnić ją jakimś farszem. Ostatnio miałam okazję przyglądać się "przemysłowemu" procesowi produkcji placków pita. wydało mi się to... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 2, ostatni od Ola:
tak, pieka sie rzeczywiscie bardzo krotko. A na tą mini-piekarnie trafiłam w Egipcie. ...
Syrop klonowy
Ten gęsty, złocisto-rudy sos, zawsze kojarzył mi się ze słodkimi pancake'ami, które się nim polewa. Jednak podobno syrop klonowy ma znaczenie szersze zastosowanie. A jak w ogóle powstaje? Podobno najlepsze do produkcji syropu, drzewa, rosną w północno-wschodniej części Ameryki Północnej. Są to klon cukrowy i czerwony. Pobieranie z nich... czytaj dalej
śledź po szwedzku
Surströmming
Jedną z ostatnich notatek poświęciłam oryginalnemu daniu, jakie zajadają w Japonii najwięksi koneserzy kulinarni - rybie fugu. Tym razem pokusiłam się o kolejny smakołyk, raczej nie tak niebezpieczny (choć może dla niektórych tak;), za to baaardzo inwazyjny. Główną gwiazdą znów ryba i to dobrze nam znana bo ukochany śledź. Śledź kiszony... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od jacek.bralski:
Och, mocny trunek byłby po takim daniu nieodzowny! A czy i tak nie byłoby ono szkodliwe dla zdrowia, trujące? Czy może Szwedzi znoszą je lepiej ... ...
niebezpieczny rarytas
Ryba fugu
Jak daleko jesteście w stanie się posunąć w próbowaniu nowych smaków? Stajecie twardo przy swoim i trzymacie się przekonań, czy mimo wątpliwości, raczej dajecie się namówić na zjedzenie najbardziej oryginalnego dania, które każdy zachwala? Dla mnie na przykład wielkim wyzwaniem było zjedzenie ślimaka. Miałam wątpliwości szczególnie jeśli chodzi o konsystencję... czytaj dalej
AgnesO 23/04/2014
Sushi
Chyba nie ma bardziej charakterystyczngo dania niż sushi. Gdy słyszymy Japonia, większość z nas zapewne ma w głowie małe kolorowe maki. Wydawać by się mogło, że skoro sushi jest daniem tak mocno utożsamianym z Japonią, to tam właśnie się narodziło. A jednak sushi po raz pierwszy zrobiono gdzieś na południu... czytaj dalej
komentarze 3, ostatni od AgnesO:
no tak @Ola coś w tym jest, co mówisz, chyba faktycznie panuje u nas przeświadczenie, że sushi to coś luksusowego niemalże :) ...
To nie to, co myślisz
Turecki kebab
Za kebabem w stylu polskim przepadam niekoniecznie – chyba że trafię na dobre miejsce, fajne, świeże warzywa (bez kilogramów kapusty), umiarkowaną ilość sosu i niezapychającą bułę. Dlatego jadąc do Turcji, niekoniecznie nastawiałam się właśnie na takie jedzenie. A skończyło się na tym, że zakochałam się w kilku tureckich wersjach tego dania... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 3, ostatni od pinot:
[Agata]: Za kebabem w stylu polskim przepadam niekoniecznie Z tym polskim wiąże się też pewne oszustwo, otóż nawet ten proponowany z baraniną baraniny zazwyczaj nie ... ...
Wielki spór o hamburgera
W największych polskich miastach, a już chyba najbardziej w Warszawie, rozprzestrzeniła się istna moda na hamburgery. Trwa ona od kilku lat i ilekroć przechodzę obok jednego z lokali sieciówki Bobby Burger, w środku zawsze stoją ludzie. Nie ma co się dziwić, obiad zrobiony z mięsa umieszczonego w dwóch połówkach buły... czytaj dalej
komentarze 2, ostatni od Agata:
Tia, a krakusi uważają, że to ich maczanka krakowska jest pierwowzorem hamburgera, tym bardziej że jada się ją od XIX wieku (; ...
Szwedzkie Kanelbullar
Zbliża się Wielkanoc, dlatego pewnie niektórzy z Was już rozmyślają nad dobrymi rzeczami, jakie zjedzą w te święta. Może w tym roku warto wybrać smakołyk ze szwedzkiej kuchni? Proponuję kanelbullar, pyszne cynamonowe bułeczki - ślimaki. Są popularne w krajach północnej Europy, przede wszystkim w Szwecji, ale też w Ameryce Północnej. Kanelbulle... czytaj dalej
komentarze 4, ostatni od AgnesO:
@ruda szwedzka kuchnia nie jest bardzo bogata. Najczęściej mówi się o klopsikach kottbullar, którymi każdy się zajada podczas wizyt w Ikei ;) Są też kiszone ... ...
Frytki belgijskie
Opanowały Warszawę jakieś dwa lata temu. Chyba najbardziej znany bar z belgijskimi frytkami to Okienko na Polnej. Mała porcja 5zł, duża 8. Sosy po złotówce, a jest ich bardzo duży wybór. W lecie przy okienku stoją albo siedzą na skrzynkach tłumy ludzi. Frytki w Okienku są przywożone z Belgii i... czytaj dalej
komentarze 6, ostatni od AgnesO:
Ulala, raczej się nie odchudzam, ale już to COŚ złe, brzmi niefajnie. [Ola]: W ogóle ostatnio odkrywam smak białego wina na nowo, jako "przyprawy" w ... ...
Mozzarella
Uwielbiam mozzarellę. Czy jest to świeży, wyjęty prosto z zalewy ser, czy zapieczone, ciągnące się cudo. Wyjątkowa konsystencja i smak sprawiają, że obok klasycznego Camemberta jest to mój ulubiony ser.  Mozzarellę dostaniemy dziś właściwie w każdym sklepie. Nie zawsze mam czas żeby jeździć po mieście, więc kupuję polską wersję i... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Mis_Paskownik:
Zgadzam siem plosem Panji najlepse w Lidlu som tygodnie włoskie i greckie . Italiamo gurom :* ...
Najbardziej aromatyczne jedzenie świata: kuchnia hinduska
Do napisania tej notki zainspirowali mnie moi sąsiedzi. Co to znaczy mieć sąsiadów Indusów? Otóż nic innego, jak samkowite zapachy intensywnych przypraw o północy! To nie żart. Wygląda na to, że moi wschodni sąsiedzi uwielbiają gotować o późnych godzinach. Ja mogę wtedy tylko pomarzyć o takim jedzeniu... Jest to tym... czytaj dalej
Pierożki Jiaozi
Wszechobecne chińskie restauracje, bary i budki, krzyczą w stolicy z każdej strony, razem z budkami z kebabem. Jeszcze ze dwa lata temu miałam częstszy zwyczaj jadania w takich miejscach, natomiast dziś raczej nie należą do moich ulubionych. Oczywiście, można znaleźć w Warszawie sprawdzone bary z dobrym chińskim jedzeniem, ale jakoś... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
Ja kojarzę jeden lokal - chyba nazywa sie Bao Bar w pasażu muranowskim (przy Al. Jana PawłaII). tam tez podaja różne azjatycke pieróźki - większośc ... ...

"Z widelcem w podróży"
Podróże to nie tylko zabytki - to także nowe smaki i zapachy. Świat można poznawać nie tylko z przewodnikiem, ale też z nożem i widelcem. Wyruszcie z nami w kulinarną odyseję - a kto wie - może zainspiruje to Was do nowych podróży - nie tylko po świecie, ale i we własnej kuchni.