Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS

Z widelcem w podróży

Danie, które jest ciekawe od początku do końca - od samego smaku, wyglądu, po wszystkie rytuały z nim związane.
Kiedy na zaproszenie pojawiliśmy się u jednej rodziny Mongolskiej, nasi gospodarze postanowili z tej okazji wydać ucztę i tajemniczo oznajmili, że wieczorem przyrządzają dla nas Chorchog, mówili coś jeszcze o kozie i że będzie cała rodzina i sąsiedzi jeszcze. Brzmiało to wszystko dość tajemniczo… poza tym czuliśmy się bardzo zaszczyceni... czytaj dalej
Oceny +3/-0
Szczerze mówiąc nie tęsknie za nią, ale na pewno może ta kuchnia zaciekawić...
Po pierwsze mięso, po drugie tłuszcz, po trzecie mięso i mięso, i tłuszcz… Takie mam wrażenia z mongolskiej kuchni. Mongołowie najchętniej jedzą mięso kozie, baraninę, wołowinę i koninę. Specyficzny „kozi” zapach trwale został w mojej pamięci po tych licznych degustacjach w jurtach, u zaznajomionych rodzin mongolskich. Znaną, typowo mongolską potrawą... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
komentarze 2, ostatni od maria:
 trudno być wegetarianinem tam, prawda :) choć nie możliwe to nie jest, natomiast ciężej jest tam dla weganzacytuję przewodnik Lonely Planet : "If you are  ... ...
Z podróży po Chinach, oprócz smoków, które czaiły się na nas z każdego dachu i rogu, najbardziej zapamiętałam smak chińskiej kuchni. I postanowiłam przenieść go do Polski.
Jedną z największych atrakcji w Pekinie, w którym spędziłam tydzień, były dla mnie posiłki i wyjścia do restauracji, czy przydrożnych knajp lub budek z jedzeniem. I jak pisałam w innej notatce, wybieranie świeżych kolorowych warzyw na targach. Bo przynajmniej dla mnie, tamte chińskie smaki były bardzo ciekawe, całkiem inne, nowe... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 6, ostatni od Mis_Paskownik:
Pyhotkowo wyglonda :* ...
Rytualne alkoholizowanie się w Asturii
Sidra, cydr, cider to napój dostępny w wielu krajach. Powstaje jako przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, zawartością alkoholu zbliżony jest do piwa. Piją go Anglicy i Francuzi, piją Chilijczycy i Norwegowie. Ale nikt nie pije tak, jak mieszkańcy hiszpańskiej Asturii. Sidra w Asturii to znacznie więcej niż napój. To styl... czytaj dalej
Oceny +3/-0
uczta za 10 euro
Jak już pisałem w kilku poprzednich notatkach, w Mediolanie jest bardzo wielu Chińczyków. Stanowią znaczącą część populacji miasta i mają swoją specjalną strefę China Town. We Włoszech jednak nie tylko Mediolan został zalany przez Chińczyków. W każdym mieście we Włoszech funkcjonuje rozwinięta przez nich społeczność. Na pierwszy rzut oka nie... czytaj dalej
Oceny +4/-0
Włoska czekolada
Włochy są znane z dobrych samochodów, mody i pięknych widoków. Pierwsza rzecz jednak, która przychodzi każdej osobie na myśl, kiedy usłyszy słowo Włochy jest doskonałe jedzenie. Włosi są bardzo dumni ze swoich przysmaków. Potrafi to dojść aż do absurdu, bo często nie potrafią nawet spróbować czegoś, co nie jest włoskie... czytaj dalej
Oceny +4/-0
olekc 13/02/2012
festiwal serów w Bra
Bra to malutkie miasteczko na północy Włoch. Nigdy nie trafiłbym tam, gdyby nie to, że mieszkają tam moi znajomi. Miasto samo w sobie nie wyróżnia się niczym, wśród innych małych miasteczek w okolicy. Jest bardzo zadbane z pięknym starym miastem i swoimi tradycjami. Jest raz na 2 lata taki moment... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 3, ostatni od pinot:
dzięki :-)  ...
Jak z kawałka mięsa zrobić symbol Wiednia
Sznycel wiedeński
Można go zjeść wszędzie, chociaż najlepiej w którejś z beisil, czyli tradycyjnej knajpce. Dobrze wybrać jakąś z dala od turystycznych atrakcji, lekko zadymioną, gdzie mieszkańcy stolicy Austrii wpadają, by coś przekąsić (porcje są naprawdę solidne) i wypić (uwaga na rzeczywiście mocne trunki). Ważny jest też sam wygląd, często lekko zaniedbany... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 7, ostatni od Agata:
sernika już nie ma Akurat zupełnie niespodziewanie byłam w zeszły weekend w Wiedniu - i niestety w polecanym wyżej miejscu sernika już nie ma - w zamian całkiem zacne ... ...
Takie rzeczy tylko w Szwajcarii
Muesli na obiad
Kiedy myśli się o ulubionej kuchni, raczej nie jest nią ta szwajcarska. Włoska, hiszpańska, francuska, portugalska – tak. Ale szwajcarska…? Jest tak mało rozpowszechniona poza granicami kraju. Potem jednak przychodzi myśl, że to tylko kawałek prawdy. Owszem, tradycyjne dania z tego alpejskiego kraju nie są szeroko znane. Mało kto wie, czym... czytaj dalej
Oceny +4/-0
Klasyczny przysmak Panzerotti
Mediolan to miasto duże i nowoczesne nazywane często centrum komercyjnym Włoch lub światowym centrum mody. Każdy turysta oprócz kupienia ubrań z ostatniej kolekcji Giorgio Armani lub Gucci musi obowiązkowo odwiedzić kilka miejsc. Jednym z tych miejsc jest piekarnia Luini.Każdy region i każde miasto we Włoszech ma swój klasyczny przysmak... czytaj dalej
Oceny +5/-0
Agata 20/09/2011
...i liście winogron nabierają innego znaczenia
Dolma
Turcy uwielbiają warzywa. A jeśli w dodatku mieszkają na naprawdę upalnym i suchym wschodzie, nie pozwalają zmarnować się niczemu. Także liściom winogron. Same ich zbieranie to niezwykle filmowy moment. Wyobraźcie sobie małe miasteczko w górach, dopiero co wzeszło słońce, powietrze jeszcze orzeźwia. Lipcowe poranne światło jest wręcz wymarzone do zdjęć... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 2, ostatni od Agata:
@pinot:  Region, w którym byłam (Anatolia) słynie z produkcji wina - podobno uprawiano tam winorośl już od początków cywilizacji (;  Mieszkańcy Arapgiru już pierwszego dnia chwalili ... ...
Bo Meksyk to nie tylko tequila!
Agawa, powszechnie nazywana kaktusem jest cudownie wykorzystywaną rośliną, ponieważ to właśnie dzięki niej możemy rozkoszować się takimi trunkami jak tequila, mezcal, czy pulque. ‘Borracho’ czy ‘borracha’*, to przymiotniki bardzo często używane w Meksyku i wcale się nie dziwię. Gdybym mieszkała w tym kraju, to także zapewne często wychodziłyby z moich... czytaj dalej
Oceny +4/-0
Noc w Pradze
Piana na dwa palce
Kolejny ciepły wieczór, tłum turystów na ulicach, nie ma gdzie uciec. W końcu to środek lata. Szybko idziesz brzegiem Wełtawy w stronę Vyšehradu, nie możesz sobie odpuścić tej chwili przyjemności po długim dniu. Woda migocze w światłach nocy, uśmiechasz się na widok tych fajnych kamienic, chociaż widziałeś je już tyle... czytaj dalej
Oceny +5/-0
Bo Turcja to nie tylko kebab
Rybna kanapka z widokiem na Bosfor
Stambuł jest rajem dla łakomczuchów. Cóż, podróżować żeby jeść – jest w tym wiele prawdy. Na każdym kroku fantastyczne, różnorodne jedzenie, nie istnieje możliwość nie znalezienia czegoś dla siebie. Zewsząd bombardują zapachy, wzrok wariuje na widok kolorowych kopców przypraw. Chce się spróbować wszystkiego. A jeśli któregoś dnia zabraknie czasu, żeby usiąść... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
Na rybę polecam teraz lewą stronę mostu, już po drugiej stronie - nieco taniej, a smak ten sam. ...
Małe, smaczne i zawsze świeże - kanapki Trześniewskiego podbiły serca Austriaków
Kiedy ponad 100 lat temu Franciszek Trześniewski zakładał swój kanapkowy biznes, pewnie nie spodziewał się, że przepis na sukces może być tak prosty - kromka chleba i pasta w kilku smakach. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i dziś marka "Trześniewski" jest rozpoznawana przez ponad 90% wiedeńczyków (którzy muszą się nieźle... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
A propos polskich śladów w Wiedniu... ... oto na co wpadłam na jednym z mostów. Polskie hm "graffiti" też tu dotarło, niestety :P ...
czyli jak tu można dobrze podjeść
Półwysep Pljesač to chorwacka kopalnia dobrego jedzenia. Docenił to też Robert Makłowicz, który na końcu półwyspu nieopodal miejscowości Lovište kupił dom.O ostrygi i dobre małże tu w ogóle nietrudno, można je dostać w każdej knajpie w niewysokiej cenie (ok. 45kun czyli +/- 25zł). Dorada z grilla też jest podobno przepyszna... czytaj dalej
Oceny +6/-0
czyli ciekawe przepisy zwiazane z alkoholem
Jak już pisałam, w Budapeszcie niemiło zaskoczyła nas prohibicja obowiązującą od 23:) Ale jadąc do Serbii takiego obrotu spraw się już w ogóle nie spodziewaliśmy. "No bo żeby Serbowie wprowadzili prohibicję? Przecież oni pod tym katem są podobni do Polaków!" Ale jednak nie, bo wprowadzili i to miesiąc temu:) Obowiązuje... czytaj dalej
Oceny +6/-0
Unikalne miejsce które warto zobaczyć
Praga kojarzy się przede wszystkim z miejscami typu piwnice, gospody, bary często o prostych wnętrzach, gdzie główna dekoracja to ławy i długie stoły. W miejscach takich najczęściej podaje się piwo oraz typowo czeskie dania m.in. knedle. Jednak to nie wszystko i warto poszukać miejsc unikalnych, odbiegających od tego co... czytaj dalej
Serce miasta, na chodniku tłum ludzi, turyści mieszają się z lizbończykami. I wszyscy piją nalewkę.
Ginja (lub ginjinha) to jeden z narodowych portugalskich trunków, wyrabiany z wiśniopodobnych owoców o takiej samej nazwie oraz ze zwykłych wiśni. Właściwie ciężko nazwać ją nalewką, bo łączy w sobie wiele smaków, spośród których słodki nie jest wcale najważniejszy. Serwuje się ją w małych kieliszeczkach, koniecznie z ginją na dnie... czytaj dalej
Oceny +3/-0
Czyli wieczór w węgierskiej czardzie
Madziarskie smaczki
Co to jest czarda? To nic innego, jak tradycyjna, ludowa gospoda. A jak gospoda, to nie obędzie się bez pieczonego mięsiwa, czerwonego wina, głośnego śpiewu i skocznego tańca. Hulaj dusza, piekła nie ma! Zabawa zaczyna się tuż po przekroczeniu progu. Uśmiechnięty jegomość w ludowym stroju częstuje kieliszkiem miejscowego skarbu – palinki... czytaj dalej
Oceny +4/-0

"Z widelcem w podróży"
Podróże to nie tylko zabytki - to także nowe smaki i zapachy. Świat można poznawać nie tylko z przewodnikiem, ale też z nożem i widelcem. Wyruszcie z nami w kulinarną odyseję - a kto wie - może zainspiruje to Was do nowych podróży - nie tylko po świecie, ale i we własnej kuchni.