
7 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Z widelcem w podróży
Turecka baklawa
Wciąż tęsknię za Turcją. Ale nie jestem przekonana, że tęsknię też za ich słodyczami. Próbowałam wielu rodzajów i niestety, jestem banalna, w pamięci smakowej została mi tylko baklawa (bakława, baklava). A to chyba za mało żeby powiedzieć, że uwielbiam tureckie desery. Baklawa jest rozpowszechniona na całym świecie (w różnych wersjach... czytaj dalej
Oceny +5/-0
Sekretna receptura z Lizbony

Delikatne, chrupiące francuskie ciasto, złotobrązowa skorupka, w środku lekki jak piórko, jeszcze ciepły śmietanowo-budyniowy krem, szczypta cynamonu. I do tego mocne portugalskie espresso. Tak najczęściej wyglądały moje popołudnia. Pastéis de Belém (nazwa sugeruje miejsce narodzin tego dzieła sztuki) to narodowe dobro Portugalii, które zawdzięczamy lizbońskim mnichom.
Tajemny przepis
Tajemnice wzbudzają... czytaj dalej

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie w Szwajcarii powstaje najlepsza czekolada na świecie? Czytając o historii czekolady doszłam do wniosku, że wszystko dlatego, że Szwajcarzy od zawsze mieli na jej punkcie fioła. Dlatego też wielu Szwajcarów chciało stworzyć najlepszą i w końcu komuś z nich musiało się udać. Dziś... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1,
ostatni
od SSC:
Szwajcarska czekolada z Genewy
Witam, ja chcę polecić czekolady Favarger z Genewy. Najwyższa jakość i 200 lat tradycji. Czytajcie dalej w opisach na www.skladyczekolady.pl Pozdrawiam Kris
...
czyli ciastko jak błyskawica

We francuskiej cukierni, podobnie jak makaroników, nie może zabraknąć ciastek éclair. Podłużne ciasteczka kuszą zapachem i błyszczącą polewą, czasem w różnych kolorach. Skąd się wzięły? Mówi się, że ich twórcą jest niejaki Antoine Carême, który to zasłynął jako pierwszy twórca haute cuisine, o czym pisałam przy okazji tekstu na temat... czytaj dalej

Każdy z nas bardzo dobrze zna pospolite gofry. Kuszą nas zapachem na nadmorskich deptakach, starówkach, festiwalach i festynach. Czasami trafią się miękkie i bez smaku, a idealne to lekko słodko-słone, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.Gofry są klasycznym daniem między innymi kuchni belgijskiej. Znane pod nazwą "wafle belgijskie... czytaj dalej

Ryby zazwyczaj nie są podstawą kuchni krajów bez dostępu do morza. Na pierwszy rzut oka tak jest też w Armenii, miłującej szaszłyki i każde inne mięso, w dowolnej postaci. Dopiero po rozmowach z Ormianami widać, że tak jak wiele innych krajów, mają swojego rodzaju kompleks morza. Opowiadają, jak to dawniej... czytaj dalej
Podstawa ormiańskiej kuchni

Na ormiańskich targach i w sklepach nie da się nie zauważyć dużych, białych, cienkich płacht ni to ciasta, ni to chleba. To lawasz, ormiański chleb, zupełnie do znanego nam chleba niepodobny. Coś między macą a naleśnikiem. Na zakaukaskich stołach wszechobecny, pojawia się też w Gruzji, Iranie, Turcji i na Krymie... czytaj dalej
Czeski smak jesieni

Lubię czeskie wina i czeskie winnice. Są zupełnie inne niż te na południu Europy, tak jak inni są Czesi. Taki słowiański duch w tworzeniu wina. Co roku korci mnie, by na jesieni pojechać na Morawy, na któreś z licznych świąt winobrania. Albo jeszcze lepiej – na festiwal burčáka.Okno zamyka się... czytaj dalej
Nie taki jak w Polsce

Nigdy nie lubiłam barszczu ukraińskiego, kiedy robiła go mama czy babcia. Dlatego na Ukrainie niechętnie chciałam go próbować, sądząc, że i tak nie będzie mi smakował. Pamiętam, jak bardzo się zdziwiłam, kiedy w końcu mnie namówiono. Bo barszcz na Ukrainie to nie to, co u nas. Zaczęło się tak samo... czytaj dalej
Pochwała prostoty

Warstwy makaronu i mięsnego sosu, polane beszamelem, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. W Stanach lasagne jest tak popularna, że wielu amerykanów uważa ją za swoje danie narodowe. A tymczasem to typowa włoska kuchnia, z korzeniami w cucina povera – owszem, jest mięso, ale składników potrzeba niewiele i mają... czytaj dalej

Włoski termin „cucina povera”, czyli dosłownie kuchnia biedaków, zrobił oszałamiająca karierę w świecie kuchennym. Jedząc proste, pyszne i sycące dania kuchni włoskiej, możecie nawet nie wiedzieć, że większość z nich to pokłosie właśnie takiego stylu gotowania. Dawniej gotowano tak z konieczności, dzisiaj jest to inspiracja dla szefów kuchnii, którzy chcą... czytaj dalej
Oceny +1/-0

Swańska kuchnia przyciąga smakoszy z kraju i zagranicy. Świeże składniki, domowe przepisy… nic, tylko jeść. Większość tych pyszności nie byłoby jednak sobą gdyby nie sól. Ale nie taka zwyczajna i wcale nie biała, a raczej w kolorze przypalonego brązu. Swańska sól, podobnie jak swański ser, rozprzestrzeniła się po całej Gruzji... czytaj dalej

Chyba nie znajdzie się nic we francuskiej piekarni, czego bym nie mogła zjeść z przyjemnością. Croissanty, bagietki, quiche, makaroniki, pain aux raisins, czyli ciastka z rodzynkami... Francuskie przekąski są moimi ulubionymi. Tak samo uwielbiam francuskie śniadania.
Symbolem francuskich śniadań, są oprócz croissantów, croque monsieur i croque madame - chrupiący pan i... czytaj dalej

Podawanie dań w formie szwedzkiego stołu jest dziś bardzo popularne. Nie tylko w hotelach i na oficjalnych bankietach - szwedzki stół sprawdza się też świetnie na nieformalnych przyjęciach i imprezach. Dania wystawione na ogólnym stole, przy którym nie ma krzeseł, zachęcają do swobodnego jedzenia podczas rozmowy i dają możliwość wyboru. Szwedzki... czytaj dalej

Granitę można dziś już spotkać prawie we wszystkich wakacyjnych miejscówkach w Polsce. Wraz z nadejściem sezonu letniego pojawia się od razu, niemal jak stoiska z goframi czy watą cukrową.
Granita to włoski deser, który najłatwiej scharakteryzować opisując go jako coś pomiędzy sorbetem a lodami. Wywodzi się z tradycji sycylijskiej i... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Mercado da Ribeira to miejsce, do którego z pewnością powinnieście zajrzeć będąc w Lizbonie. Stary budynek marketu został przebudowany w modne miejsce spotkań albo żeby po prostu dobrze zjeść.
W tym obiekcie znajduje się kilkadziesiąt restauracji, w których podawane są potrawy z różnych kuchni świata. Osobiście zawsze mam problem, żeby... czytaj dalej
Oceny +1/-0
w Lizbonie

Buddha Sushi to miejsce, w którym naprawdę lubię sobie kupować lunch lub kolację w Lizbonie. Tanie i dobre- te dwa przymiotniki najlepiej określają jedzenie, które tam podają.
Moja propozycja dla Was to "box na wynos" czyli prosicie o pudełko, nakładacie ile możecie i zabieracie to na wynos. Cena pudełka to... czytaj dalej
Oceny +1/-0

Woda Borjomi to jeden z ważniejszych produktów eksportowcyh Gruzji, z której lokalsi są bardzo dumni. Nic dziwnego - woda Borjomi jest naprawdę wyjątkowa. Ze względu na bardzo dużą zawartość minerałów (którymi jest naturalnie mineralizowana w trakcie wypychania na powierzchnię przez dwutlenek węgla) można ją nawet określać jako wodę leczniczą.Pomaga na... czytaj dalej
bez czego nie może obejść się kuchani gruzińska

Bardzo czerwona i bardzo ostra - taka wlaśnie jest adżika - czyli czerwona pasta z papryki, znany dodatek do potraw kuchni kaukaskiej.
Adżike można z łatwością dostać na każdym bazarku. Sprzedaje się ją na małe kubeczki/pojemniczki. Ciekawa pamiątka z podróży.Wbrew temu co wydaje się niektórym turystom - adżiki nie je się... czytaj dalej
Oceny +1/-0

Co wybrać w gruzińskiej kanajpie (szczególnie będąc w Gruzji)? Jakie danie zamówić? Co wybrać? Tyle opcji, a na dodatek wszystkie dania brzmią tak tajemniczo. Doznając paraliżu decyzyjnego w akcie desperacji większość klientów zamówi szaszłyk (albo chinakli), bo brzmi znajomo i nie będzie niespodzianki. Oczywiście niespodzianka będzie, bo nawet szaszłyka Gruzini... czytaj dalej
Ostatnio komentowane na stronie:

17/02/2014
Agata
Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou
Czeskie rozumienie dania jarskiego
2
komentarze,
ostatni
z 18/03/2016
od Mis_Paskownik