
7 osób
Tematy strony:
Wielki Tydzień
Lokalne tradycje i obyczaje
Na wielkanocnym stole
Wielkanoc na świecie
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS

Tuż przed świętami często bywa, że upiekliście sernik, ale "rozszedł" się w tajemniczych okolicznościach. Bywa też, że obudziła się w Was ambicja by zaimponować teściowej. Czasem bywa zaś, że jesteście po prostu znudzeni klasycznym sernikiem i szukacie alternatywy dla dotychczasowego przepisu. Niezależnie jakie są Wasze pobudki - wszystko wskazuje na to... czytaj dalej
W temacie: Na wielkanocnym stole
komentarze 3,
ostatni
od ruda:
Jadłam już kiedyś podobny sernik. A ponieważ uwielbiam gruszki, to dużo bardziej smakowała mi ta odmiana, niż np. z dodatkiem brzoskwiń :)
...
Moja dzisiejsza notka będzie krótkim uzupełnieniem świetnej notki Oli o wielkanocnych pisankach. Chciałam się podzielić fajnym pomysłem na ciekawe pisanki bez używania sztucznych barwników. Postanowiłam, że w tym roku moje jajka nabiorą kolorów w stu procentach naturalnych i uzyskam je z naturalnych składników. Nic prostszego!
Bardzo podoba mi się pastelowy... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na wielkanocnym stole
komentarze 2,
ostatni
od roxa:
Ja również używam tylko naturalnych "barwników" cebula pięknie barwi na odcienie złoto-brązowe, odmiana czerwonej cuebuli daje ciekawy odcień a młode żyto pastelową zieleń :)
...
Tradycje około stołowe

Uroczyste śniadanie w wielkanocną niedzielę jest chyba w każdym polskim domu. Wszędzie są też jajka, w różnej postaci. A co z resztą? Czy tradycyjne potrawy różnią się regionalnie tak bardzo, jak te bożonarodzeniowe? Na pewno nie jest ich tak wiele – na temat wieczerzy wigilijnej mogłam pisać i pisać, wybierając co... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na wielkanocnym stole
Mazurek Wielkanocny jest ciastem mającym długą tradycję w polskiej kuchni. Poszukując informacji na temat pochodzenia mazurka, znalazłam hipotezę, iż pojawił się na naszych stołach za sprawą słodkiej kuchni tureckiej. Ten placek, wykonany z ciasta kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego, zazwyczaj posiada sporą ilość bakalii (rodzynki, figi, skórka pomarańczowa) oraz jest lukrowany... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na wielkanocnym stole

Kiedy myślę o wielkanocnym stole, w głowie obok mazurka, zawsze pojawia się wielkanocna baba. Mimo, że w moim domu raczej nigdy nie robiło się mazurka, a jedynie babkę i inne ciasta, to taki właśnie książkowy obraz kojarzy mi się z tymi świętami. Natomiast miałam okazję jeść mazurka i zdecydowanie jestem... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Na wielkanocnym stole
komentarze 15,
ostatni
od ruda:
Tak..tu się kłania moje czytanie ze zrozumieniem. Ok, teraz wszystko jasne! :D
...
Ostatnio komentowane na stronie: