
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Oryginalne jaja wielkanocne z naturalnych barwników
Moja dzisiejsza notka będzie krótkim uzupełnieniem świetnej notki Oli o wielkanocnych pisankach. Chciałam się podzielić fajnym pomysłem na ciekawe pisanki bez używania sztucznych barwników. Postanowiłam, że w tym roku moje jajka nabiorą kolorów w stu procentach naturalnych i uzyskam je z naturalnych składników. Nic prostszego!
Bardzo podoba mi się pastelowy odcień no i niespodziewane wzorki, które właściwie same się zrobiły:) Do zabarwienia jajek użyłam buraka i kurkumy, ale to tylko dwa z wielu składników, jakie można użyć. Wystarczą: jajka, wrząca woda, ocet i składnik, z którego otrzymamy barwnik. Z buraka uzyskamy od jasno-różowego odcienia, po brązowy, z kurkumy będzie żółty - im dłużej jajko będzie w wodzie, tym będzie to ciemniejszy odcień. Inne dobre składniki to przyprawa chilli (czerwony), kawa (brązowy), oczywiście skórka cebuli, którą pamiętam z dzieciństwa i czerwona kapusta, która daje niebieską barwę. Ugotowane na twardo jaja zanurzyłam w litrze gorącej wody z łyżką octu, szczyptą soli i startym jednym średnim burakiem. Do żółtego odcienia zrobiłam tak samo, tylko zamiast buraka, dodałam trzy łyżki kurkumy. Nowy kolor jajka widać już po godzinie, ale czasam warto trzymać dłużej.
Najfajniejsza w tym wszystkim jest niespodzianka - nigdy tak naprawdę nie wiadomo, co wyjdzie na jajkach. Każde ma swój oryginalny wzorek.