Wielkanoc
7 osób
Moderatorzy:
    Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

14/04/14 od ruda
W temacie: Na wielkanocnym stole

Mazurek jak malowany

Mazurek Wielkanocny jest ciastem mającym długą tradycję w polskiej kuchni. Poszukując informacji na temat pochodzenia mazurka, znalazłam hipotezę, iż pojawił się na naszych stołach za sprawą słodkiej kuchni tureckiej. Ten placek, wykonany z ciasta kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego, zazwyczaj posiada sporą ilość bakalii (rodzynki, figi, skórka pomarańczowa) oraz jest lukrowany. Oczywiście spotkać się można z wieloma odstępstwami od tradycji i w mazurkach znajdziemy marmoladę, masę krówkową lub inne dodatki. Oczywiście obrońcy tradycyjnej sztuki kulinarnej krzyczą na alarm, że te mazurki nie są prawdziwymi mazurkami. Ale z drugiej strony, jeśli komuś smakuje właśnie taki placek z marmoladą, to czy z tego powodu ma czuć się winny lub wmuszać w siebie coś, co mu nie smakuje?

Generalnie jednak ile gospodyń, tyle mazurków. Każda z nich ma swój własny, niepowtarzalny pomysł na to ciasto, które jest nieodłącznym elementem prawie każdego, wielkanocnego stołu. Z najbardziej znanych przepisów na mazurki, wyróżnia się z pewnością mazurek królewski z ciasta kruchego, które znajdziemy na spodzie placka, jak i w formie kratki na jego wierzchu, z siekanymi migdałami. Osobom lubiącym dużą ilość słodyczy przypadnie do gustu mazurek z masą kajmakową, przyozdobiony skórką pomarańczową i orzechami. Tak naprawdę tylko od nas zależy, jak będzie wyglądał i smakował nasz mazurek.

Nasz rodzinny, niezbyt idealny lecz kolorowy mazurek Nasz rodzinny, niezbyt idealny lecz kolorowy mazurek (ruda)

No właśnie, jeśli o wyglądzie mowa, to w mojej rodzinnej tradycji utarło się, że co roku to wielkanocne ciasto musi się czymś odróżniać od swych poprzedników. Po analizie zdjęć sprzed lat zapadała decyzja, czy namalowany zajączek ma mieć oklapnięte ucho czy też sterczące i czy ma mu towarzyszyć pisklak, a może gałązka bazi. W ten sposób cała rodzina debatuje na temat jednego placka. Często, jego udekorowanie jest ważniejsze od samych pisanek, które schodzą na dalszy plan. A później następuje nerwowe oczekiwanie na to, kiedy wreszcie będzie można zjeść naszego mazurka, który najczęściej nie jest idealny, malunki są krzywe, a zajączek wygląda jak mutant. Zasadniczo nie jest to istotne. Najważniejsze jest podtrzymywanie tradycji i wspólna, dobra, mazurkowa zabawa.

Tagi: kuchnia

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane na stronie:
17/04/2014 Ola

Niedziela Wielkanocna

2 komentarze, ostatni z 28/03/2016 od pinot
19/04/2014 Ola

Sernik wielkanocny z gruszkami mojej mamy

3 komentarze, ostatni z 20/04/2014 od ruda