
7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Kto z nas nie lubi czasem zjeść coś nie do końca lekkiego? Frytki, hamburgery, hot dogi… a równie dobrze możemy to wszystko zrobić w domu, z fajnych, porządnych składników i bez niepotrzebnych sztucznych dodatków. Bułka z pieczarkami i parówką, bielska specjalność, hit jeszcze 20 lat temu, jest śmiesznie łatwa w... czytaj dalej
Założę się, że jakąś wersję tej sałatki robicie w domu. Albo robi ją Wasza mama czy babcia. Na imieniny, urodziny, Wigilię, Wielkanoc czy inne okazje. Bo jakimś dziwnym trafem gości na polskich stołach niezależnie od regionu. I to od wielu, wielu lat. Wersje są różne, ale sporo składników podobnych – a... czytaj dalej
Zawsze miałam problem, co jeść w pracy. Zabierać obiad, jeśli coś zostało, robić kanapki...? Aż przez przypadek odkryłam, że z gotowego ciasta francuskiego, prócz świetnych pasztecików z mięsem mielonym, można wyczarować w chwilę bardzo fajne przekąski. Na słodko i na słono.
Do środka można włożyć wszystko, co tylko lubimy. Byleby... czytaj dalej

Czytając tekst Agaty o tapas pomyślałam - może mało odkrywczo - "toć my przecież też mamy swoje zakąski"! Są co prawda inne, ale urok tego rodzaju przegryzek tkwi właśnie w tym, że muszą być dostosowane do trunków z jakimi będą podawane. Bo wyobrażacie sobie pić wino i zagryzać je śledziem w oleju... czytaj dalej
Oceny +2/-0
W temacie: Przekąski
przepis z restauracji Klukovka

Do notatki Andrzej Szurek dla bywajtu.
Składniki:
Dla ciasta: Mąka 500 grWoda – pół szklanki (250 ml)Sół – łyżeczkaJajko – 1 sztDla farszu:Baranina – 1 kgCebula – 0,5 kgPieprz mielonyTłuszcz barani (100g) zwiększa soczystośćNaczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka. Sposób przygotowania:Farsz: Mięso baraniny przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić... czytaj dalej
W temacie: Przekąski
błyskawiczna włoska przekąska
Gdy brakuje czasu na zrobienie szybkiej i smacznej przekąski na przykład przed imprezą, warto pomyśleć o włoskiej bruschetcie. Jest to kawałeczek włoskiej kuchni na talerzu, która zawsze każdemu smakuje.
Historia bruschetty sięga XV wieku. Początkowo była daniem dla bardziej ubogich i rolników. Nic dziwnego - zawiera same proste składniki. Teraz jest... czytaj dalej
Idealne śniadanie dla trochę bardziej cierpliwych
Śniadanie to moja ulubiona pora posiłku. Oczywiście najbardziej wtedy, kiedy mam czas na jego przyrządzenie. Niestety, rzadko zdarza się to w ciągu tygodnia, dużo częściej w weekendy. Wtedy staram się, aby śniadanie było mistrzowskie. Do takich zaliczam jajko w koszulce.
Istnieje kilka wersji tego wykwintnego śniadania, a moją ulubioną są... czytaj dalej

Przyjemnie jest mieć w rodzinie lub wśród znajomych kogoś, kto świetnie gotuje i kocha to robić, a to, że będziesz się zajadać jego pysznościami, sprawi mu największą radość. Odkąd wyprowadziłam się z domu rodzinnego, brakuje mi smakołyków przygotowywanych przez mamę i babcie, które już właściwie nie gotują. Dlatego bardzo doceniam... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Przekąski
Ostatnio komentowane na stronie:

11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik

08/12/2013
martachowaniec