W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Nie kupuj, zrób to sam

Przetwory, pasty, majonezy, dżemy... patenty dla tych, którzy nie lubią iść na łatwiznę i wędrować do sklepu. Wolą zrobić swoje.

Wędzić każdy może
Jesień i wczesna zima obfitują w okazje do długich wieczornych rodzinnych posiedzeń. Ciocia ze stryjkiem przychodzą po odwiedzinach na grobach? Brat z dziećmi i żoną zawitają na Marsz Niepodległości i zostaną na weekend w Twoim mieście? Siostra przyjeżdża ze szwagrem Andrzejem w ostatni listopadowy weekend? A może spodziewamy się dziadków... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 4, ostatni od pinot:
[Malgorzata]: Wolę nie wiedzieć jak się robi kiełbasę. Rozumiem, choć nie podzielam :-) ...
chleb w nowej odsłonie
Samo ziarno?
Słyszeliście kiedyś o chlebie "samo ziarno"? Ja z odrobiną tęsknoty spoglądałam na niego będąc w mojej lokalnej piekarni, ale zaporowa cena (ponad 20 zł za kilogram) trochę mnie odstraszała. Chodziła też za mną chęć żeby samej upiec chleb, ale jak to z wypiekami bywa - bałam się że nie urośnie jak... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 4, ostatni od Ola:
[gretka]: Jaki jest koszt zrobienia takiego chlebka w domu? i czy w jakiś specjalny sposób się go przechowuje? Trudno mi powiedziec jaki jest dokladnie koszt, ... ...
Agata 25/04/2014
Dla odważnych
Chrzan
Przygotowanie własnego chrzanu nie jest trudne. Jest jednak pewien haczyk… choć wszystkie kroki są proste i jasne, to są też dość męczące, żeby nie powiedzieć uciążliwe. Ale po kolei. Chrzan rośnie praktycznie wszędzie. Jeśli jesteśmy akurat na wsi u mamy/babci/kolegi, na nieużytku obok pewnie znajdziemy charakterystyczne liście. Jeśli... czytaj dalej
Oceny +2/-0
AgnesO 17/02/2014
Pesto
Włosi dali światu mnóstwo dobrego jedzenia. Do moich ulubionych zaliczam pesto. Najczęściej spotykane jest zielone i czerwone. Ja jestem fanką tego pierwszego - pesto z zielonej bazylii. Do czerwonego, wykorzystuje się suszone pomidory. Zielone pesto, czyli pesto alla genovese, pochodzi z Genui we Włoszech. Podobno już w starożytnym Rzymie jadano coś... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
Zdecydowanie wolę wersję z moździeżem, z miksera wychodzi jakieś takie... sztuczne? I zupełnie wystarcza jako jedyny dodatek do makaronu, zawsze byłam zwolenniczką jak najmniejszej liczby ... ...
dla dbających o linie
Majonez
Osobiście nie jestem aż tak wielkim miłośnikiem majonezu, ale niektórzy moi znajomi zabijają się o niego. Nic by w tym złego nie było, gdyby nie ilość kalorii, która po dodaniu majonezu wzrasta niemiłosiernie. I właśnie dla tych, którzy tylko i wyłącznie z powodu kalorii nie jedzą majonezu choć go uwielbiają... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 4, ostatni od Marzena:
[MarcinM]: Zabijać się o majonez?! O tempora... Naprawdę:D dużo znajomych tak ma i tylko słyszę...Boże jak bym tak zjadła sałatkę z majonezem...ale to ma milion ... ...
Smalec
Często dzieci go nie lubią, ale nie pogardzą nim dorośli, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego i soli. Jak się okazało, sam smalec robi się w bardzo prosty sposób. Sztuka jednak polega na tym, aby to stał się on ciekawy sam w sobie.  Potrzebujemy pół kilo słoniny (8 zł/kg), pół... czytaj dalej
Oceny +7/-0,
komentarze 2, ostatni od SKIP:
Smalec domowej roboty można trzymać w lodówce naprawdę baaaardzo długo, więc bez obaw mozna śmiało zrobić nawet dwa razy tyle. ...
Prezenty w słoikach
Do świąt jeszcze szmat czasu, ale jeżeli chcemy przygotować coś własnoręcznie i jeszcze powinno to trochę postać, zanim zostanie sprezentowane, nie ma na co czekać. Nigdy nie miałam zdolności manualnych, więc takie cuda spod moich palców by nie wyszły. Szczytem było uszycie woreczka na magnezję. W końcu taki prezent jest... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
komentarze 2, ostatni od Agata:
I o to chodzi! :) Jak zrobisz w tym roku, podziel się fotkami :) ...
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot