
7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Ostatnio trwa "kampania" aby jeść polskie jabłka. Osobiście, nawet bez tego medialnego szumu sięgałabym po te polskie owoce. Jednak zainspirowana jabłkowym szałem, zaczęłam poszukiwania szarlotki, która byłaby nietypowa. I znalazłam! Jabłecznik bezglutenowy z kaszą jaglaną.
Na początku, gdy przeczytałam uważnie przepis, troszkę się zadziwiłam, gdyż nie było tam ani mąki... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
na możliwości każdego kucharza

Niestety nie jestem dobrym kucharzem. Może wynika to z tego, że moje gotowanie ogranicza się do kilku podstawowych czynności a całe dnie spędzam poza domem. Jednak mini serniczki potrafiłam zrobić nawet ja, dlatego jeśli obawiasz się o to, że Twoje możliwości są niewystarczające śmiało możesz sięgnąć do tego zdrowego i... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
elegancki wegański deser
Ostatnio mowa była u Agnes o guacamole - i myślę że tego smakołyka przedstawiać nie muszę, bo jednak jest on już dość dobrze znany (wystarczy powiedzieć że kupimy je nawet w biedronce). Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam awokado w całkiem innej odsłonie - jako podstawy do kremu czekoladowego.
Krem jest banalny - dwa... czytaj dalej
Wariacji szpinakowych ciąg dalszy, a wszystko za sprawą kilku blogów kulinarnych (m.in. Przyjemność z pieczenia), na których znalazłam przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie „leśny mech” lub po prostu „mech”. Skusiło mnie swoim pięknym wyglądem oraz nietypowym jak na słodkie ciasto składem. W końcu, po czasie spędzonym na szukaniu... czytaj dalej

Nigdy nie zapomnę kiedy pierwszy raz zobaczyłam crème brûlée. Było to podczas oglądania Amelii, kiedy w jednej ze scen bohaterka rozbija łyżeczką kruchą warstwę karmelu. Na pewno każdy pamięta tę scenę. Od tamtej pory wiedziałam, że jest to najlepszy deser na świecie, mimo że jeszcze przez jakiś czas nie miałam... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 3,
ostatni
od Mis_Paskownik:
w Hispani tes podajom krem brulee . np tam gdzie ja mieskam nazywa sie on crema catalana :* a w Lidlu mozna go dostac okrongły ...
...
obok pączka w Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek już za dwa dni więc jest to idealne wytłumaczenie dla obżarstwa. Oczywiście klasykiem są pączki, ale czemu by nie urozmaicić słodkiego menu? Mocno czekoladowe brownie, będzie idealne na tę okazję.
Brownie, to ciasto pochodządze z Ameryki. Kto inny mógłby dodać do niego TAKĄ ilość czekolady?;) Istnieją trzy mity... czytaj dalej
ulubione ciastka Marii Antoniny

Czy widzieliście kiedykolwiek bardziej uroczo wyglądające ciasteczka, niż francuskie makaroniki? Nawet jeśli tak, to na pewno są one w Waszej pierwszej trójce;) Makaroniki (nie mylić z makaronem, z którym makaroniki nie mają nic wspólnego!) przypominają trochę zminiaturyzowane hamburgerki. Są okrągłe, kolorowe i składają się z dwóch ciasteczkowych części, przełożonych słodką... czytaj dalej
Z automatu do chleba
Jakiś czas temu dostałam od babci automat do chleba. Takie fajne urządzenie, do którego wsypujesz/wlewasz składniki, ustawiasz odpowiedni program i jeśli akurat nie wyskoczy jakiś problem, za kilka godzin masz gotowy domowy chleb. Ba, wsypać możesz wieczorem, ustawić zegar i mieć świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie.
Albo makaron, ciasto... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
angielskie czy amerykańskie?

Muffiny to jedne z moich ulubionych smakołyków. Wyglądają ślicznie, są malutkie i idealnie smakują z mlekiem. Istnieją dwie odmiany muffinów - amerykańskie i angielskie.
Wdzięczna nazwa muffin pochodzi od francuskiego moufflet, co oznacza miękki. Używa się tego słowa dla określenia pieczywa.
Powszechnie znane są pękate bułeczki w papierkach, czyli amerykańskie muffiny... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
i świąteczne ozdoby

Jeśli nie jesteście mistrzami pieczenia, to najprostsze co możecie zrobić na Święta, to maślane ciasteczka. Minimum czasu i pracy, a efekt zachwycający. Na dodatek ciastka o różnych kształtach, idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę.
Potrzebne będą: papier do pieczenia, foremki do ciastek, 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki... czytaj dalej
Nie tak dawno temu, jako początkująca "Pani domu", postanowiłam ugotować rosół. Ponieważ wierzę w siłę autorytetów, zwróciłam się o poradę do mojej mamy. Na koniec "lekcji" poinstruowała mnie, żebym nie dodawała za dużo marchewki, bo rosół będzie słodki. Słodki? Myślałam, że to jakiś kulinarny slang ktorego nie zrozumiałam jako nowicjuszka... czytaj dalej
słodkie sezonowe danie
Poszłam na targ, co stargan - śliwki. Przecież właśnie te owoce najczęściej jemy jesienią. Dzisiaj je drylowałam, kroiłam, oprószałam cynamonem, mieszałam z mąką... czyli usmażyłam racuchy.
Oto mój przepis:
pół kilo śliwek węgierek
2 łyżki mąki pszennej razowej
6 łyżek mąki pszennej
180 ml jogurtu śliwkowego
1 jajko
125 ml mleka... czytaj dalej
W temacie: Na słodko

Nareszcie moda na lokalne i sezonowe jedzenie opanowuje świat. Jest zdrowa i tania. Wystarczy wybrać się na najbliższy lokalny targ i kupić to, co znajduje się na straganie.
Szybko wymienię:
Warzywa: bakłażan, brokuły, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, endywia, kalarepa, kukurydza, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, szpinak... czytaj dalej
Ostatnio komentowane na stronie:

11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik

08/12/2013
martachowaniec