7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Sezon na wiśnie
Wiśnia to dość popularne drzewo owocowe w Polsce,choć nie aż tak jak w Japonii, gdzie jej kwitnięcie jest swoistym świętem. Zazwyczaj obradza w lipcu, choć zbioru można dokonywać również w ciągu sierpnia. Wiśnię uważa się za bardzo prozdrowotny owoc, stosowany już przez medycynę ludową.
Wiśnia to przede wszystkim źródło witamin: C, P, A oraz z grupy B, ale również fosforu, sodu, miedzi, magnezu, potasu czy wapnia. Zawiera również pektynę, która przyspiesza trawienie, ale przede wszystkim zbawiennie oddziałuje na nasz układ sercowo - naczyniowy, uszczelniając naczynia krwionośne i obniżając poziom cholesterolu. Picie soku z wiśni zaleca się osobom, które mają właśnie problemy żylne, z sercem i tętnicami.
(Benson Kua, CC BY-SA 2.0, https://www.flickr.com/phot...)
Owoce te mają również zbawienny wpływa na oczyszczanie naszego organizmu - usuwają toksyny, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co więcej są idealne dla osób, które są na diecie. Mają nie wiele kalorii, bo raptem 30kcal w 100g. Można je zatem jeść do woli, bo jak się okazuje posiadają one właściwości fatburnerów czyli przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Wiśnie oczywiście najlepiej jest jeść "prosto z drzewa", ale warto również przygotować z nich przetwory, które będą służyć nam i naszemu zdrowiu przez jesień i zimę. Oprócz dżemów i soków warto przygotować nalewkę wiśniową, która może służyć jako dodatek do herbaty lub ciast. Jeśli nie chce nam się stać przy garach i gotować powidła czy soki, to możemy wydrylowane wiśnie zamrozić i używać później jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek.
( mrhayata, CC BY-SA 2.0, https://www.flickr.com/phot...)