
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Sezon na malinojeżyny
Malinojeżyna czyli jagodnik przydomowy, jak sama nazwa wskazuje to skrzyżowanie dwóch roślin czyli maliny i jeżyny. Owoce, jakie z tego połączenia powstały, są dość duże, mają cylindryczny kształt a gdy są dojrzałe posiadają ciemny, wpadający w rubinowy kolor. Ich smak określiłabym jako wytrawny. Nie są tak słodkie jak maliny, ale nie posiadają też charakterystycznej cierpkości jak jeżyny. Są miękkie na zewnątrz i twardsze w środku. Owoce te są cennym źródłem witaminy C oraz żelaza i fosforu.
Teoretycznie malinojeżyna owocuje na przełomie lipca i sierpnia, lecz w moim przydomowym ogrodzie obrodziła już teraz. Jestem po pierwszych zbiorach, których większość trafiła do zamrażalnika. Zimą owoce malinojeżyny będą przypominać o lecie i wybornie smakować w ciastach, sałatkach i smoothies.
Krzak malinojeżyny w czerwcowym słońcu.
(ruda)
Miseczka pełna zdrowia!
(ruda)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
