W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

25/08/14 od ruda
W temacie: Sezon na owoce

Sezon na jeżyny

 
Jeżyny obok malin to popularne, letnie owoce. Dojrzewają nieco później, niż ich słodsze i różowe koleżanki, lecz smakują równie wybornie. Oprócz smaku posiadają oczywiście sporo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto po nie sięgać, gdy akurat trwa ich sezon owocowania czyli w sierpniu i we wrześniu.

Przede wszystkim jeżyny zawierają dużo witaminy C oraz A, witamin z grupy B, P, E oraz magnez, potas, żelazo oraz miedź. Są oczywiście cennym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit i wspomaga trawienie. Owocom tym przypisuje się również właściwości antyoksydacyjne, czyli mogą chronić nas przed nowotworami; działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego sok lub dżem z jeżyn zaleca się stosować podczas przeziębień. Co więcej w przypadku jeżyn, warto wykorzystywać jej liście. Napar z nich wykonany pomaga przy chorobach układu oddechowego. Da ukojenie zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Liście mogą również wspomóc w leczeniu trądziku (można wykonywać z nich okłady bezpośrednio na skórę).

Z jeżyn możemy przede wszystkim wykonać dżemy i konfitury, a także sok, który podczas jesiennych i zimowych przeziębień wspomoże w szybszej rekonwalescencji nasz organizm. Alkoholowa nalewka z samych jeżyn ma jeden feler - praktycznie nie posiada smaku, za to ma niesamowity kolor. Warto zatem robić nalewki z kilku różnych owoców i dodawać jeżynę jako źródło witamin oraz barwnik. Osobiście jednak uwielbiam jeść jeżyny prosto z krzaka, w szczególności gdzieś na górskich szlakach (polecam rejon Beskidu Wyspowego, gdzie przy turystycznych ścieżkach rośnie sporo krzaków tej rośliny, które rok rocznie obradzają tysiącami pysznych owoców).

(threelayercake, CC BY-ND 2.0, https://www.flickr.com/phot...)

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot