W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

03/07/14 od ruda
W temacie: Sezon na owoce

Sezon na agrest

 
Lipiec to miesiąc agrestu. Właśnie teraz zaczyna dojrzewać w naszych ogrodach, staje się coraz bardziej miękki i słodki. Większość z nas jednak nie wie, że ten sezonowy owoc, jest bardzo zdrowy i korzystny dla naszego organizmu.

(ruda)
 
Zacznijmy od tego, że agrest jest owocem niskokalorycznym. Dlaczego o tym piszę? Bo takie owoce jak winogrona czy truskawki, z racji dużej zawartości cukru, możemy jeść tylko w ograniczonych ilościach (co zazwyczaj jest trudne do osiągnięcia). Natomiast agrest możemy jeść praktycznie do woli, gdyż w 100g ma tylko ok. 41kcal. Działa on rewelacyjnie na nasz układ trawienny, gdyż przyspiesza przemianę materii a także może pomóc w zaparciach (jego pestki niczym miotełka sprzątają nasze jelita). Oprócz tego, agrest zawiera sporo cennych minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń oraz żelazo, zatem powinny po niego sięgać osoby uprawiające dużo sportów, mające problemy ze skurczami mięśni. Owoc ten to również źródło pektyn, które obniżają poziom cholesterolu w naszym organizmie, a także witamin z grupy B.

(ruda)

Z agrestu można przygotowywać soki, które będą przyspieszały przemianę materii czy przepyszne konfitury. Może być również dodatkiem do ciast i deserów. Nadaje się do mrożenia. Oprócz tego, możemy z agrestu zrobić maseczkę, która będzie działała odmładzająco i ujędrniająco (owoc ten bywa dodawany do kremów przeciwzmarszczkowych).

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot