W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

27/11/13 od Ola
W temacie: Sezon na warzywa

Rozmaryn

roślina miłości i pomysł na drinka

Rozmaryn rośliną miłości? Ano tak. Już w starożytności wykorzystywano rozmaryn do wyplatania wieńców ślubnych. W Polsce zaś był on atrybutem drużbów i druhen na weselach (czasem też przypinano go gościom weselnym). Tej niepozornej roslince przypisywano też wlaściwości afrodyzjaku, ze względu na jego intensywny i "rozpalający zmysły" zapach... Jednak rozmaryn ma dwojaką naturę - gdyż roslinę tę uważano równolegle za symbol dziewictwa, a w ludowej frazeologii poslugiwano sie nim, w kontekście... hm... utrataty niewinności (np."deptać rozmaryn"). Wiem wiem - nagle zupełnie nowego znaczenia nabiera melodia "O mój rozmarynie..."

(HealthGauge, CC BY 2.0, http://www.flickr.com/photo...)
Ale odstawmy na bok te dywagacje. Pora na konkret. A jeśli o konkrecie mowa, to zapraszam do kuchni. Rozmaryn wykorzystuje się zwykle przy wszelkiego rodzaju pieczystych. Ja jednak chciałabym zaproponować go Wam w wersji płynnej i rozgrzewającej (a jak! w końcu już za chwilę zima).

Potrzebna będzie nam duża szklanka (najlepiej z grubego szkła), pół cytryny, gałązka rozmarynu i łyżka brązowego cukru. Cytrynę kroimy na małe cząstki, gałązkę rozmarynu rwiemy (albo tniemy) na mniejsze kawałki. Wszystkie skladniki wrzucamy do szklanki i gnieciemy (kto nie ma profesjonalnego możdzierza niech weźmie młotek do mięsa i ubija drewnianą końcówką). W wersji dla tych, co skończyli osiemnaście lat,  proponuję dolać kieliszek krupniku. Do tak przygotowanej bazy wlewamy wrzątek. I oto mamy już oryginalnego i prostego drinka.

Smacznego!

P.S. Plotka głosi, że rozmaryn dodany do alkoholu pozwala pić bezkarnie i nie upić się przy tym - i dlatego kiedyś na wsi dorzucano go do piwa lub wina. Dajcie więc znać, czy tym razem plotka była tylko plotką czy może jednak tkwi w tym odrobina "ludowej mądrości".

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot