7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Racuchy ze śliwkami
słodkie sezonowe danie
Poszłam na targ, co stargan - śliwki. Przecież właśnie te owoce najczęściej jemy jesienią. Dzisiaj je drylowałam, kroiłam, oprószałam cynamonem, mieszałam z mąką... czyli usmażyłam racuchy.
Oto mój przepis:
pół kilo śliwek węgierek
2 łyżki mąki pszennej razowej
6 łyżek mąki pszennej
180 ml jogurtu śliwkowego
1 jajko
125 ml mleka 2 %
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 duża łyżka oleju roślinnego
Lekko ubić jogurt z mlekiem, jajkiem i szczytą soli. Mąkę razową i pszenną wymieszać z sodą. Przygotowaną mieszankę wsypać do mlecznej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Powinno być jednolite, bez grudek. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, drobno pokroić, oprószyć cynamonem. Przygotowane owoce wsypać do masy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Placki formować łyżką na patelni. Smażyć z obu stron. Nie dolewać więcej oleju. Placki będą się dłużej smażyć, ale nie nasiąkną zbędnym tłuszczem.
Wychodzi bardzo słodko. Smacznego!