
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Muffiny
angielskie czy amerykańskie?
Muffiny to jedne z moich ulubionych smakołyków. Wyglądają ślicznie, są malutkie i idealnie smakują z mlekiem. Istnieją dwie odmiany muffinów - amerykańskie i angielskie.
Wdzięczna nazwa muffin pochodzi od francuskiego moufflet, co oznacza miękki. Używa się tego słowa dla określenia pieczywa.
English muffin on plate
(Elf/http://en.wikipedia.org/wiki/File:EnglishMuffinOnPlate_wb.jpg)
Powszechnie znane są pękate bułeczki w papierkach, czyli amerykańskie muffiny. Zna je dzisiaj cały świat i można je dostać wszędzie, o różnych smakach i z różnym nadzieniem. Jednak pierwsze były nie słynne amerykańskie ciasteczka, tylko English Muffins. Znacznie różnią się od amerykańskich i przypominają one bardziej małe, grube placuszki. Są drożdżowe i piecze się je w specjalnej metalowej formie. Podobno Anglicy zajadają się nimi podczas popołudniowej przerwy na herbatę. English muffins rozpowrzechniły się w XIX wieku.
Amerykanie natomiast, zapragnęli mieć własne babeczki, dlatego stworzyli swoją wersję angielskich muffinów. Różnica polega na tym, że angielskie muffiny zawierają drożdże, a amerykańskie - proszek do pieczenia.
Sama nigdy nie próbowałam piec angielskich muffinów, ale następnym razem się skuszę. Przygotowałam za to klasyczne, najpopularniejsze amerykańskie muffinki z wiórkami kokosowymi. Przepis jest banalnie prosty i polega na mieszaniu składników suchych i mokrych.
Pierwsza miska (składniki suche): 300g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g cukru, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru waniliowego, wiórki kokosowe (daję na oko).Druga miska (składniki mokre): 2 jaja, 200ml jogurtu naturalnego, 120 ml oleju.
Mieszam zawartość obu misek i mokre przelewam do suchych. Wszystko razem mieszam bardzo delikatnie - nie chodzi o to, żeby rozbić dokładnie wszystkie grudki, a wręcz przeciwnie. Po wymieszaniu ciasto nakładamy do foremek, na mniej więcej 3/4 wysokości.
Jeśli pieczemy w zwykłym piekarniku, należy go nastawić na 180 stopni i muffiny piec około 15 minut.

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
