7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Morwa
Morwa nie jest w Polsce zbyt popularną rośliną, a szkoda, ponieważ nie tylko ma wyśmienite walory smakowe, lecz również ma duże właściwości zdrowotne.
Drzewa morwy najczęściej jednak spotkamy w Chinach, gdzie uprawiana jest m.in. jako pożywienie dla gąsienicy jedwabnika morwowego, który produkuje nici cennego jedwabiu. Ale Chińczycy dość szybko odkryli, że morwa ma wiele właściwości leczniczych i można ją spokojnie stosować u ludzi. Okazało się, że praktycznie każdą część morwy od liści po owoce można wykorzystać. Napar z liści ma właściwości przeciwgorączkowe, dojrzałe owoce mogą pomagać przy nieżycie żołądka, natomiast niedojrzałe owoce hamują biegunkę. Morwę możemy zatem konsumować pod postacią owoców, na surowo, w dżemach lub sokach, nalewkach i winach. Możemy również przygotowywać napary z liści tej rośliny, które wesprą nas w trakcie przeziębień. Warto zatem w przydomowym ogrodzie zasadzić morwę, by móc korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.
Dojrzałe owoce morwy czarnej (ruda)
Morwa posiada opadające, długie gałęzie (ruda)
Ostatnio komentowane na stronie:
11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik
08/12/2013
martachowaniec