W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

23/01/14 od AgnesO
W temacie: Na słodko

Słodkie makaroniki

ulubione ciastka Marii Antoniny

Czy widzieliście kiedykolwiek bardziej uroczo wyglądające ciasteczka, niż francuskie makaroniki? Nawet jeśli tak, to na pewno są one w Waszej pierwszej trójce;) Makaroniki (nie mylić z makaronem, z którym makaroniki nie mają nic wspólnego!) przypominają trochę zminiaturyzowane hamburgerki. Są okrągłe, kolorowe i składają się z dwóch ciasteczkowych części, przełożonych słodką masą.

“Edible rainbow”. Macarons from Ladurée, Paris, France. “Edible rainbow”. Macarons from Ladurée, Paris, France. (Sunny Ripert/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arc-en-ciel_comestible.jpg)

Zacznijmy od początku. Istnieje wiele wersji historii, skąd dokładnie pochodzą makaroniki. Ich nazwa pochodzi od włoskiego macarone, maccarone albo maccherone, co oznacza włoską bezę. Podobno w XVI wieku, żona króla Henryka II - Katarzyna Medycejska, przywiozła makaroniki z Włoch do Francji. Od tamtej pory jadano je na królewskim dworze francuskim i traktowano bardziej jak danie, niż jako słodką przekąskę.

Amaretti gobeirne Amaretti gobeirne (Greg O'Beirne/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amaretti_gobeirne.JPG)

Podobno pierwsze makaroniki pojawiły się w VIII wieku w weneckich zakonach. Wtedy to do Włoch zawitały migdały, przywiezione z podróży po krajach arabskich. Są one głównym składnikiem makaroników. Natomiast istnieje jeszcze inna wersja historii, podawana w źródłach francuskich, która mówi o mnichach, którzy już w 791 roku wypiekali te małe cuda. Do dzisiaj, włoskie i francuskie manufaktury makaroników, szczycą się ich historią, a powstanie, każda przypisuje sobie.

Pewne jest jednak, że to Francja je wypromowała i to z tym krajem je dzisiaj kojarzymy.

Krąży jeszcze inna historia, która to miała rozsławić makaroniki i jednocześnie francuskie miasteczko Nancy. To właśnie tam, zakonnice, którym zakazano jedzenia mięsa, zaczęły masowo piec i sprzedawać makaroniki, które szły błyskawicznie, szczególnie, że działo się to tuż po Rewolucji Francuskiej i mieszkańcy byli spragnieni takich małych przyjemności. Zakonnice zdobyły sławę jako The Macaron Sisters.

Macarons, L'arbre à cannelle restaurant Macarons, L'arbre à cannelle restaurant (ParisSharing/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Macarons,_L%27arbre_%C3%A0_cannelle_restaurant.jpg)

Ladurée pastry shop with celadon green façade at Champs-Élysées Ladurée pastry shop with celadon green façade at Champs-Élysées (Robyn Lee/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Laduree-champselysees.jpg)

Wygląd i skład makaroników zmieniał się przez wieki. Początkowo były to zwykłe ciasteczka, zrobione z cukru, białek i zmielonych migdałów. Dopiero na początku XX wieku, makaroniki przybrały wersję przekładaną delikatnym kremem. Wszystko to, za sprawą francuskiej cukierni Ladurée, założonej w 1862 roku. To Pierre Desfontaines - wnuk założyciela cukierni, wpadł na pomysł, aby wzbogacić makaroniki o krem. Cukiernia Ladurée oczywiście funkcjonuje do dzisiaj i można ją łatwo znaleźć na wielu ulicach Paryża. Po makaroniki stoją tam wielkie kolejki ludzi. Ciastka produkowane są w wielu smakach i we wszystkich kolorach tęczy. Dziś są już tak kultowe, że tworzy się na ich cześć biżuterię i torebki. Nawet jeśli komuś nie smakują, choć nie znam takiej osoby, to zawsze zachwycają swoim wyglądem.

Miłośniczką makaroników była także Maria Antonina. To akurat nie dziwi, gdyż ta niezbyt kochana przez Francuzów królowa, była po prostu wielką fanką słodyczy (co świetnie przedstawia film Maria Antonina, Sofii Coppoli). To zresztą z jej ust padły słynne słowa: Lud nie ma chleba? Niech jedzą ciastka!

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot