W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

Kalarepa

W Polsce dopiero od XIX wieku.

Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! - to znane przysłowie zawiera w sobie prawdziwą mądrość. Zjedzenie główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Warto wymienić też inne witaminy, które zawiera: B1, B2, B6, PP, E i K. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Pomaga utrzymać włosy w dobrej kondycji. Jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera też luteinę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Ma działanie antynowotworowe. 

Surówki, zupy zapiekanki

Najzdrowsza jest na surowo. Zetrzyjmy kalarepę, jabłko i marchewkę, doprawmy jak lubimy i dodajmy taką ilość majonezu i jogurtu, jaką lubimy.

To warzywo można także faszerować i zapiekać. Główkę kroimy na pół, środek wydrążamy i faszerujemy na przykład mięsem mielonym i ryżem. Pieczemy.Kalarepa świetna jest też jako podstawa do zupy jarzynowej i tutaj na przykład możemy wykorzystać ten wydrążony środek z całej główki potrzebnej nam do pieczenia. 

Gdzie kupić?

Kiedy ją kupujemy, bulwa powinna być twarda i jędrna. Sezon na nią trwa od maja do końca listopada. Można ją przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Główka kosztuje przeciętnie od 1 zł do 3 zł.

Polecamy:

Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Mazurek, ul. Kościelna 8, Kowalew.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot