
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Kalarepa
W Polsce dopiero od XIX wieku.
Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! - to znane przysłowie zawiera w sobie prawdziwą mądrość. Zjedzenie główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Warto wymienić też inne witaminy, które zawiera: B1, B2, B6, PP, E i K. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Pomaga utrzymać włosy w dobrej kondycji. Jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera też luteinę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Ma działanie antynowotworowe.
Surówki, zupy zapiekanki
Najzdrowsza jest na surowo. Zetrzyjmy kalarepę, jabłko i marchewkę, doprawmy jak lubimy i dodajmy taką ilość majonezu i jogurtu, jaką lubimy.
To warzywo można także faszerować i zapiekać. Główkę kroimy na pół, środek wydrążamy i faszerujemy na przykład mięsem mielonym i ryżem. Pieczemy.Kalarepa świetna jest też jako podstawa do zupy jarzynowej i tutaj na przykład możemy wykorzystać ten wydrążony środek z całej główki potrzebnej nam do pieczenia.
Gdzie kupić?
Kiedy ją kupujemy, bulwa powinna być twarda i jędrna. Sezon na nią trwa od maja do końca listopada. Można ją przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Główka kosztuje przeciętnie od 1 zł do 3 zł.
Polecamy:
Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Mazurek, ul. Kościelna 8, Kowalew.
-
Kalarepa (http://pl.wikipedia.org/wik...)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
