W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

01/03/14 od Agata
W temacie: Patenty

Jak nie przypalić zapiekanki

Sztuczka z sałatą

Uwielbiam zapiekanki, szczególnie te ziemniaczane (wtedy z obowiązkowym porem). Zarówno w postaci wegetariańskiej, jak i mięsnej, z pysznym boczkiem czy warstwą dobrego mielonego mięsa. Czasami nie udawało się uniknąć przywierania dolnej warstwy, szczególnie jeśli całość nie była zbyt obficie podlana sosem. I wtedy ktoś podrzucił mi pomysł, dzięki któremu problem zniknął. Sałata na dno brytfanki.

(T.Covart, http://www.flickr.com/photo... CC-BY-2.0)

Początkowo byłam sceptyczna, obawiałam się, że zielenina zepsuje smak, który udało się osiągnąć metodą prób i błędów. Ale tak się nie stało, ba, pieczona na spodzie sałata smakuje wybornie. I nie tylko sałata – używam też kapusty pekińskiej, dłużej pozostaje twarda, więc lepiej nadaje się na kilkugodzinne pieczenie. Sprawdzi się każda, od karbowanej po lodową, a nawet rukolę – ta ostatnia jednak nie będzie już tak obojętna dla smaku całego dania.

(A.Levine, http://www.flickr.com/photo... CC-BY-SA-2.0)

(A.Henneman, http://www.flickr.com/photo... CC-BY-2.0)

Jak to zrobić? Dno brytfanki wysmarować masłem, zahaczając o ścianki. Wyłożyć umytymi i wysuszonymi liśćmi (w całości), w przypadku kapusty pekińskiej z powodzeniem wystarczy jedna warstwa, z sałatą można ciut grubiej. Teraz mogą wędrować kolejne warstwy zapiekanki. Po upieczeniu, jeżeli nie chcemy, nie musimy podawać zielonego spodu (nie zawsze może pasować wizualnie). Ja zjadam go zawsze, jest pyszny, szczególnie po zapiekance ziemniaczano-serowo-porowej z boczkiem.

Acha, i najlepsze – po tak przygotowanej zapiekance brytfankę myje się błyskawicznie. Zero przypalonego spodu. Same korzyści!  

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot