W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

Gruszka

Bor przede wszystkim

Kiedy intensywnie się uczysz, przygotowujesz do sesji albo wkuwasz słówka, nie jedz czekolady, jedz gruszki. Owoce te są pełne boru, który poprawia możliwości koncentracji.

Poza tym gruszki intensywnie pobudzają naszą przemianę materii do pracy. Raczej nie wywołują alergii. Bardzo pomagają w przypadku zapalenia dróg moczowych. Mają właściwości przeciwgorączkowe. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej ilości błonnika pomagają obniżyć ryzyko raka jelita grubego. Jeśli jednak jemy je w dużych ilościach, mogą powodować biegunkę. Jedna gruszka to ok. 60 kalorii.

Co z niej przygotować?

Chyba można powiedzieć, że wszystko. Rarytasem jest kompot z gruszek. Gruszka może być pieczona, grillowana i karmelizowana. Pasuje do różnych sałatek. Jeśli chodzi o mięso, dobrze smakuje podana z kaczką. Na imprezę warto przygotować koreczki z gruszką, serem pleśniowym i melonem. Zaskakująco będą też wyglądały gruszki w czerwonym winie. Najbardziej znany deser to "gruszki św. Heleny" w sosie czekoladowym posypane płatkami migdałowymi i podane z kulką lodów.

Gdzie kupić?

W połowie października gruszki kosztują 2,5 zł

Oczywiście możemy je jeść cały rok w wersji suszonej.

Polecamy:

AG Sadpol, Głuszyna 31, Klwów.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot