7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Czarny bez
Czarny bez to obecnie wyjątkowo niedoceniana roślina, która od wieków wykorzystywana była w medycynie ludowej. Krzaki czarnego bzu możemy spotkać dość często, jednak zazwyczaj nie przywiązujemy do niego zbyt wielkiej wagi, a szkoda, gdyż posiada duże właściwości lecznicze.
Zacznijmy jednak od złej informacji - owoców oraz kwiatów czarnego bzu nie można spożywać na surowo. Dlaczego? Ponieważ posiadają toksyczną substancję - sambunigrynę, która może powodować dość duże zatrucie. Natomiast po przetworzeniu, jakim może być suszenie lub gotowanie, sambunigryna ulega rozkładowi i przestaje być dla naszego organizmu niekorzystna. Czarny bez może być wykorzystywany do środek przeciwgorączkowy oraz napotny. Oprócz tego napary z tej rośliny działają moczopędnie. Przypisuje się jej również właściwości przeciwbólowe i dezynfekcyjne. Generalnie czarny bez możemy znaleźć w preparatach zielarskich służących do leczenia zapalenia gardła, kaszlu czy ogólnego przeziębienia. W domowych warunkach możemy bez problemu przygotować sok lub napar z owoców czarnego bzu, które idealnie sprawdzą się w trakcie przeziębień.
(cobaltfish, CC BY-SA 2.0, https://www.flickr.com/phot...)
Ostatnio komentowane na stronie:
11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik
08/12/2013
martachowaniec